Öğretmenlere yüksek lisans haberine düzeltme

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Aralık 2011 01:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GAZİKENT ÜNİVERSİTESİ'NDEN AÇIKLAMA

Web sitenizde 14 Aralık 2011 tarihli Çarşamba günü "12 taksitle 3 bin liraya yüksek lisans diploması" başlıklı haberde geçen yanlış bilgilendirmelere dayanan hususlara ilişkin olarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini sağlamak üzere, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Öncelikle söz konusu gazeteci arkadaşımızın üniversitemizden kimse ile görüşmediğini, bizden herhangi bir bilgi talebinde de bulunmadığını; ilanımızdan hareketle haberi kurguladığını ve masa başında hazırladığını üzüntü ile belirtmek isteriz.

1. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gazikent Üniversitesi arasında 26 Kasım 2011 tarihinde imzalanan protokol çerçevesinde yasal süreler içerisinde ALES'e (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı) girerek gereken puanları almaksızın "Yüksek Lisans diploması" alınabilmesi söz konusu değildir.

2. 2547 sayılı Kanun'un 65. maddesi hükmü gereğince Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından hazırlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 2/a maddesine göre lisansüstü programlara giriş için ALES sınavına girmek ve gereken puanı almak zorunludur:

(madde 2/a.- "?Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES başvurduğu programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir.)

3. Öte yandan protokolde geçen "özel öğrenci" statüsü, "hukuk dışı ayrıcalık" tanıyan veya Gazikent Üniversitesi'ne "mahsus" bir düzenleme olmayıp, Türkiye'de lisansüstü eğitim ve öğretim yürüten tüm üniversitelerin tabi olduğu bir hukuk kuralına dayanmaktadır. ÜAK tarafından kabul edilen Yönetmeliğinin 4. maddesi özel öğrencinin statüsünü belirlemiştir: "özel öğrenciler belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyen kimselerdir". Bunlar, "?ilgili enstitü, anabilim dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir."

4. Özel öğrenci olarak alınan/alınacak kimseler ilgili hukuki düzenlemeler gereği ancak sınırlı sayıda ders alabilirler ve gerekli olan ALES puanını almadıkları sürece öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu kimselerin gerekli ALES belgesini getirmeden diploma almaları da mümkün değildir. Şu halde Üniversitemizin ALES sınavına girmeyen kişilere "para karşılığı lisansüstü diploması dağıtması" hem yasal hem de etik açıdan söz konusu olamaz.

5. Haberde geçen diğer bir maddi hata da, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sanki Yüksek Lisans diploması almak üzere derhal 1.000 öğretmeni Üniversitemize gönderecekmiş, hatta Üniversite Gaziantep'te bulunduğuna göre "bu kimseler hiç Üniversiteye gitmeden de para ile diploma alacaklarmış" gibi mesnetsiz bir intiba bırakmasıdır. Bu rakam bir hedefi ifade etmekte olup, oluşacak talebe göre, gerekli fiziki ve akademik şartlar eksiksiz bir şekilde oluşturularak uygulamaya konulacaktır.

Ayrıca Üniversitemizde açılan lisansüstü programlarının öğrenci kontenjanları Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenmez. Bu sayılar, ilgili enstitülerin anabilim dallarının önerileri üzerine enstitü yönetim kurulları tarafından belirlenir ve üniversite senatoları tarafından onaylanır.

Üniversitemizin Gaziantep'te olduğu kadar Ankara ve İstanbul illerimizde de birimleri bulunmaktadır. Lisansüstü eğitimlerimiz bu merkezlerde değerli akademisyenlerimizin doğrudan ve etkin katılımlarıyla gerçekleştirilmektedir. Başvurup yasal koşulları sağlayan ve sınavlarını kazanan öğretmenlerimiz bu merkezlerde derslerine devam edeceklerdir. Şu halde, "üniversiteye gitmeden parayla diploma alınacak" intibaı da doğru değildir.

6. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde kurulan ilk Vakıf üniversitesi olan Gazikent Üniversitesi, kurulduğu Gaziantep'te yükseköğretim için milyonlarca liralık yatırım yapmıştır. Mevcut öğrencilerinin %30'u burslu olarak eğitim görmektedir. Ayrıca, bu yıl tüm öğrencilere vakıf ruhu ile ücretsiz yurt, ulaşım ve yemek imkânı sunulmaktadır. Üniversitemiz, 2010-2011 akademik yılında başarılı öğrencilerini ücretsiz olarak İngiltere'ye ileri dil kursuna göndermiştir. Yine aynı anlayış ile Üniversitemiz geçen yıl ve bu yıl tüm öğrencilerine tercihlerine göre Laptop/Tablet PC armağan etmiştir. Nihayet, Üniversitemiz bu yıl 19 ülkeden 25 öğrenciyi tam burslu olarak okutmakta ve bütün ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

7. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığımız Yüksek Lisans protokolünün temel felsefesi "bilgi temelli toplum" oluşturmaktır. Hatırlanacağı üzere, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Dinçer, 19-20 Kasım 2011 tarihlerinde Antalya'da düzenlenen "Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayında" öğretmenlerimizin daha donanımlı olmalarını ve kendilerini yenilemeleri için yüksek lisans ve sertifika programlarına katılımlarını teşvik edici bir konuşma yapmıştı. Üniversitemizin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığı protokol bu anlayış çerçevesinde değerlendirilseydi daha isabetli olurdu.

8. Üniversitemizin öğretmenlerimize sağladığı bu imkânın, 24 Kasım Öğretmeler günü münasebetiyle vakıf ruhu ile öğretmelerimize sağlanan bir destekten başka bir anlama sahip değildir. Söz konusu indirimin alkışlanması yerine "ucuz yolla diploma dağıtılması" biçiminde değerlendirilmesi son derece üzücüdür.

9. Sonuç olarak, söz konusu haber, içerdiği hatalı bilgiler nedeniyle, kurulduğu ilk günden bu yana "bilgi temelli toplum oluşturma" düsturuyla ışığını memleketimizin her köşesine taşımaya gayret eden Üniversitemizi ve tüm mensuplarını derinden yaralamıştır.

10. Yalnızca hukuk kurallarına uyduğumuz halde ve her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına tanınan bir olanağı öğretmenlerimize de tanımaktan ibaret bir proje ürettiğimiz halde söz konusu hatalı bilgiler nedeniyle ülkemizdeki saygınlığımıza zarar verebilecek bazı etkiler ortaya çıkmıştır.

11. Söz konusu yanlışlığın giderilmesi için cevap ve düzeltme hakkımıza hassasiyet göstereceğinizi ümit ederiz. 15/12/2011


Saygılarımla,
Faruk ÇAPAR
Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber