Görese Dağı'ndaki operasyon bitti: 24 terörist öldürüldü/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Aralık 2011 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Valiliği, Dicle ilçesinde bölücü terör örgütüne yönelik devam eden operasyonlarda 24 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, Dicle ilçesi Kurşunlu Dağı ile Elazığ iline sınır Görese Dağı arasında Bazırgirt Tepe bölgesinde büyük bir terörist grubun barındığı, uzun zamandan beri bu alanın; eylem hazırlığı, malzeme temin ve depolama noktası, örgüte yeni katılan teröristlerin eğitilmesi ve Elazığ, Tunceli, Erzurum, Bingöl bölgelerine terörist grup aktarılması gibi çok yönlü amaçlar için üst olarak kullanıldığının tespit edildiği hatırlatıldı. Bunun üzerine, bölgeye yönelik Jandarma Özel Harekat Timleri ile önce özel pusu faaliyetinin icra edildiği, örgütün Dicle bölge sorumlusu olduğu bilinen Armanç kod adlı Hüseyin Akdoğan ile birlikte toplam 3 teröristin ölü olarak etkisiz hale getirildiği belirtildi. Operasyonda ele geçirilen bilgisayardaki teröristlere ait bilgilerin İl Jandarma ve İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından değerlendirilmesi sonucu elde edilen bilgiler çerçevesinde teröristlerin Görese Dağı batısında Kurşunlu mülki sınırları içerisindeki Bazırgirt Tepe kuzey yamaçlarında olabileceğinin değerlendirilmesinin ardından bölgeye 2'nci Ordu Komutanlığı'nca insansız hava aracı gönderildiği, yapılan tespitler üzerine, keşif maksatlı helikopterlerin bölgeye intikal ettiği anlatıldı. Keşif esnasında terörist gruplar tarafından helikopterlere ateş açılması üzerine 16 Aralık 2011 tarihinde bölgeye önce hava operasyonu düzenlendiği, ardından da silahlı helikopterler ve Skorskyler desteğinde kara harekatı başlatıldığı kaydedildi. Kara harekatına Jandarma Bölge Komutanlığı'nın operasyonu sevk ve idaresinde Jandarma Özel Harekat, Polis Özel Harekat ve korucular katıldı. Karma Tim ile Özel Kuvvet'lerin terörist kamplarını kuşatarak biri teröristlerin ana karargahı olmak üzere dört katlı mağara ile birlikte 7 ayrı terörist kampı bulundu.

Terör örgütü kampında yapılan incelemede 4 katlı mağaranın her bir katının birbirine merdivenle bağlantılı olduğu belirlendi. Bu katlardan birincisinin genel yaşam alanı, ikinci kat kadın teröristlere ait yaşam alanı, 3'üncü kat erkek teröristlere ait yaşam alanı, dördüncü kat ise özel malzemelerin saklandığı bölümler olarak kullanılmış.

Bu kampın hemen 30 metre doğusunda yine 2 katlı bir mağara içerisinde muhteviyatı ekte belirtilen çok büyük miktarda yiyecek ve yaşam malzemeleri ele geçirildi. Yine alanın doğusunda ve batısında 2'şer adet olmak üzere teröristlerin barınma ve alana yönelik operasyonlarda güvenlik güçlerine karşı direnme amaçlı olarak kullandığı değerlendirilen büyük mağaralardan oluşan kamp yerleri tespit edildi. Her bir kamp yerinde teröristlere ait silah, teçhizat, malzeme, çok sayıda örgütsel dokuman ve ilin bazı ilçelerine yönelik eylem planları ile çatışmada ölmüş teröristlere ait olduğu değerlendirilen doku parçaları bulundu.

Yine ele geçen malzemeler kapsamında dikkat çekici olarak, 13 teröriste ait Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı, televizyon, uydu alıcı cihazı, telsiz anten sistemi, dizüstü bilgisayar, 24 KW'lık jeneratör, mazot bidonları, 50 tonluk plastik su tankı, 15 adet büyük boy ev tüpü, 35 üdet boş küçük boy tüp ve çok çeşitli türde yüzlerce kiloluk un, şeker, yağ, makarna, salça gibi toplamda 2 tonu geçen gıda malzemesi, teröristlere ait bilgi notları, CD'ler, fotoğraflar, terör örgütünün kongre kararlarını içeren yazılı dokümanlar ele geçirildi. 6 ayrı terörist kampının, 1 km'lik bir alan içerisinde dağın zirvesine yakın son derece sarp kayalık bölgede olduğu dikkat çekti. Ele geçen fotoğrafların ön incelemesinde, terör örgütünün bölgeyi uzun zamandır Diyarbakır ve çevre il yapılanmalarının ana karargahlardan biri olarak kullandığı tespit edildi.

Operasyonun sonunda, 1 adet M16, 1 adet Cannas, 1 adet Bixi makineli tüfek ile 5 adet Kaleşnikof piyade tüfeği ele geçirildi.. Bununla birlikte terörist mevzilerinde teröristlere ait hücum yeleği içerisinde bırakılmış vaziyette 2 adet el bombası ile yine muhtelif yerlerde toplam 16 adet dolu Kaleşnikof şarjörü (480 mermi) bulundu.

Belirtilen terörist üslenme bölgesine yönelik hava harekatının ardından kar ve sis gibi olumsuz hava şartları nedeniyle bölge iki gün ateş destek silahları ile baskı altına alınarak hava şartlarının düzelmesiyle alana kara harekatı yapıldığı operasyon sonucunda 21 teröristin etkisiz hale getirildiği, ancak bunların cesetlerinin terör örgütü tarafından gizlendiği öne sürüldü. Olumsuz hava şartlarından istifade ederek alandan çıkan 12 teröristin ise Elazığ-Arıcak ilçesi istikametine giderken Elazığ Valiliği jandarma birlikleri ile yapılan koordinasyon sonucunda sıcak temas sağlandığı ve 1 teröristin 2 adet Kaleşnikof piyade tüfeği ile etkisiz hale getirildiği, diğer teröristlerin ise bölgeden dağıldığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber