Bu memurlar, ister evinde, isterse kumsalda mesai verecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Aralık 2011 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, belediye personelini zamandan ve mekandan bağımsız olarak çalışmasını sağlayacak sistemi yeni yıldan itibaren hayata geçireceklerini söyledi.A.A muhabirine sistem ile ilgili açıklamalarda bulunan Yakup Koçal, memurların, evden, ya da bir başka mekandan çalışmasına imkan verecek bu sistemin, yönetim biliminde yeni bir sistem olduğunu söyledi.

Toplam kalite, performans ve süreç yöntemi sistemlerinin bütünleştirilmiş bir yönetim anlayışı getireceklerini kaydeden Koçal, ''Burada ana amaç verimlilik, katılımcılık ve şeffaflığı hayata geçirmektir. Personel işlemlerini yaparken hepsini otomasyon içinde yapabiliyor olması ve bütün ölçümlerin, hizmetlerin sayısal ortamda otomasyondan kontrol edilebiliyor olması sağlanacak. Böylece işlerin hızlandırılması ve zamandan, mekandan bağımsız olarak personelin çalışma şartları oluşturulacak'' dedi.

Belediyede vatandaştan gelen talep ve şikayetlerin hizmet masalarında alındığını, bunun gibi itfaiye ve zabıta gibi nöbet sistemiyle çalışanların da bu sistemin dışında olduğunu kaydeden Başkan Koçal, işin 'mutfak' kısmının ise belediye binasında bulunmasına gerek olmadığını belirtti.

-''Artık büyük kamu, eğitim, fabrika binalarına ihtiyaç kalmayacak''-

Avrupa'da büyük ölçekli belediyelerin bulunmadığına dikkat çeken Koçal, şöyle konuştu:

''Avrupa;da İstanbul gibi 15 milyon nüfusa hitap eden bir belediye bulamazsınız. Avrupa'daki rantabl ölçek 500-600 bini geçmez. Yalova merkez itibarıyla 100 bin nüfusa sahip. İdeal bir ölçektir. Yalova ölçeğinde belediyenin doğru yönetilebilmesi için personelin ve işlerin takip edilebiliyor olması lazım. Bu da hizmeti ve kaliteyi artıran bir olay. Zaman ve mekandan bağımsız bir kamu yönetimi beraberinde birçok yasanın, anayasanın, yönetmeliklerin değişmesini de getirmek zorunda kalacak. Bunun için bir dönüşümün yaşanacağını düşünüyoruz. Yeni düzende zaman ve mekandan bağımsız sadece yönetim olmayacak. Eğitim de, üretim de zamandan ve mekandan bağımsız hale geliyor. Bunun neticesi olarak artık büyük kamu, eğitim, fabrika binalarına ihtiyaç kalmayacak. Biz de Yalova Belediyesi olarak bu işin ön pratiğini yapan konuma geldik.''

Koçal, Yalova Belediyesinde çalışan 600 personelden yüzde 70;inin bu proje kapsamında olduğunu kaydederek ''Bu personelin 350;sini 400;ünü evine yollayabiliriz ama yasal engel var. Bunun yasal çerçevesi yok. 3 Ocak'taki ilk meclis toplantısında 15 personeli fiili olarak eve göndereceğiz. Daha sonra da yasaların buna uygun adapte edilmesini bekleyeceğiz'' dedi.

-İster evinden ister deniz kenarında çalışacak-

Söz konusu memurların artık dairede değil ev ya da arzu ettikleri bir başka mekanda mesailerini verebileceklerine vurgu yapan Başkan Koçal, şöyle devam etti:

''Sadece ev olarak algılanıyor. Belediyeden bağımsız, elinde laptopuyla gidip deniz kenarında otururken de işini görebilir. Kahvede otururken de işini görebilir. Bu bizim için problem değil. Bu sistem içinde personelin günde ne kadar süre hizmet ürettiğini otomasyondan görüyoruz. Nerede olduğu artık benim için önemli değil. Bana günde 4-5 saat hizmet üretiyorsa, o emeği veriyorsa mekan kontrolü ihtiyaç olarak gözükmüyor.''

-''Şeffaflığın en izlenebilir hali''-

Yalova Belediyesi Bilgi İşlem Sorumlusu Mustafa Ertürk ise oluşturulan sistemle vatandaşların şeffaflığın en izlenebilir halini göreceklerini söyledi.

Ertürk, şunları kaydetti:

''Çalışanlar, mekandan bağımsız çalışabilecek. İster home ofis adı verilen, büro ortamından daha özgürce çalışabilecekleri bir ortamda, belediye binasından uzakta, herhangi bir yerde çalışacaklar. Bu konuda eğitimler vereceğiz. Dönüşümlü olarak 10 arkadaşımızı mekandan ve zamandan bağımsız çalışmak üzere eğitimlerini vermeye başlayacağız. Ocak ayı meclis toplantısının ilk gününde bu arkadaşlara ofislerinin sadece bir laptop olacağı şeklinde kendilerine bu cihazları vereceğiz. 'Artık ofisiniz sizin istediğiniz yerdir' diyeceğiz. Sistem tamamen iş odaklıdır. İşin takibi hem vatandaş hem yöneticiler tarafından yapılacaktır. Bu konudaki teknolojiyi sonuna kadar kullandık. Yılbaşı itibarıyla elektronik imzaya geçen sanırım Türkiye'deki ilk belediye biz olacağız. Bunun da özelliklerini kullanarak belediye binası dışında kalan arkadaşlarımız vatandaşa olan hizmetlerini artık istedikleri yerlerden vermeye hazır olacaklar. Bunun için altyapımız hazır. Ocak ayının ilk haftasına kadar ilk etaptaki kişiler belirlenerek eğitimleri bitecek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber