Çocuklarda oyun en iyi eğitim ve öğretim metodudur

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Aralık 2011 16:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü Psikolojik Danışman ve Rehberlik Uzmanı Nevzat Özer, çocukların dünyayı oyunla öğrendiğini ve keşfettiğini bu kapsamda oyunun en iyi eğitim ve öğretim metodu olduğunu söyledi.

Danışman Özer, yaptığı açıklamada oyunların insan psikolojisinde ve çocukların ruhunda ne denli önemli olduğu bilimsel olarak ta kanıtlandığını belirtti. Danışman Özer, "Çocuk, oyunla öğrenir dünyayı oyunla keşfeder, gelecekteki kişilik temellerini ilgi ve yeteneklerini oyun yoluyla belirler. Oyun en iyi eğitim ve öğretim metodudur. Çünkü kalıcı davranış değişiklikleri kazandırır. Nasıl ki yetişkin bir insan için mesleği çok önemli ise, çocuk için de oyun ve oyuncakları o denli önemlidir." dedi.

Çocuklarda üzüntüyü mutluluğa dönüştürmenin en iyi yolunun oyunlar olduğunu kaydeden Danışman Özer, "Bu anlamda oyun tekrar mutluluğu yakalayabilme şansıdır. Yapılan araştırmalar mutluluğun en önemli anahtarlarından birinin tekrar çocuklaşabilmemizi, pazarlıksız masumiyeti ve saflığı yakalayabilmemizi sağlayan çocuklarımız olduğunu ortaya koymaktır. İşte buna vesile olan şeylerin başında gelir oyun. Çocuklara oyuncak almaktan bıktınız mı? Aldınız oyuncaklar çok bir haftamı dayanıyor. Aldınız oyuncaklar ya da nesneler eskisi kadar çocukta etki etmiyor mu? Çocuklarınız deşarj olamıyor mu ya da enerjilerini boşatmakta zorlanıyorlar mı? Hem eğlendirip hem de eğlenmek mi istiyorsunuz. Çocuklarınızla aranızda aşamadığınız sıkıntılar mı var. Onlarla iletişim sorunlarınız mı var? Onların dünyalarına girmekte zorlanıyor musunuz? İşte size nostaljiyi tekrar ayağa kaldıracak önemli bir nokta oyun oynamak. Maalesef oyuncaklarla doldurulduğumuz odaları, harcadığımız paraları ve sabit oturuşlarla elektronik bakıcıların (Tv, bilgisayar)esiri ettiğimiz çocuklarımıza oyundan mahrum etmek, oyun oynamamak ciddi sıkıntıları da beraberinde getirdiği ortadadır." diye konuştu.

Oyunla çocuğu tanımanın, onun dilini ve karakterini anlamanın mümkün olduğunu ifade eden Özer, "Bugün apartmanlara sıkıştırdığımız çocukların bir nebzede olsa rahatlayacağı ve içlerindeki devasa enerjiyi boşaltmasına vesile olacağı kestirme bir yoldur oyun. Çünkü oyun çocuğun dilidir. Sosyalleşmesine açılan kapıdır. Peygamber efendimizin güzel bir sözü bugün modern psikolojinin çocuk eğitiminde önemli bir katkısıdır. 'Kimin çocuğu varsa onunla çocuklaşsın ' işte bizlerin bugün yapamadığı ya da zorlandığı bir şey. Çünkü yaşam içerisinde çok meşgulüz ve sürekli bir koşuşturma içindeyiz. Çocuğun geleceğe dönük yönünü oyunlarıyla tanırız. Çünkü çocuk oyunda kendini ifade edebilme imkânı bulur. 'Oynamayan tay at olmaz' özdeyişi, çocuklar için oyunun ne kadar önemli olduğunu çok güzel ifade etmektedir. Oyunların çocuğun, sosyal gelişimine, psikolojik, fiziksel, dil, ve zeka gelişiminin yanı sıra daha birçok alandaki gelişimine etki eder." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber