Hükümet 22 kalemde faiz alacağını silecek

Haber Giriş : 14 Mayıs 2005 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, öğretim görevlilerinin, mecburi hizmet karşılığı yurt dışına gönderilen öğrencilerin, bankaların ve firmaların devlete olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına ve faizlerin silinmesine ilişkin 22 maddelik bir kanun tasarısı hazırladı.

HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA
AK Parti hükümeti, büyük ilgi gören vergi barışı projesinin ardından, devlete borcu olan ihracatçılardan, bankalara, öğretim üyelerinden mecburi hizmet karşılığında yurtdışına gönderilen öğrencilere kadar bir çok kişinin devlete olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin paket hazırladı.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakanlığa sunulan kanun taslağı 22 maddeden oluşuyor. Tasarıda, devlete olan borçların yeniden yapılandırılması, faizlerin silinmesi öngörülüyor. Sözkonusu taslağın yasalaşması halinde, binlerce kişi devlet ile barışacak. Tasarıda, üniversitelerden çeşitli nedenlerle görevlerinden ayrılmak zorunda kalan öğretim üyelerinin tekrar üniversitelere geri dönmesi de sağlanıyor. Ayrıca, TMSF'nin el koyduğu bankalarla ilgili vergi borçlarının da, önceki sahiplerinden tahsil edilmesi getiriliyor.

İşte tasarıda yer alan ve devlet ile milletin barışmasını öngören düzenlemeler:

-Mecburi hizmet karşılığı yurt dışına gönderilenlerden, eğitimin herhangi bir aşamasında öğrencilikle ilişkileri kesilenlerin, öğretim sürelerinin bitiminde mecburi hizmetlerini tamamlamak üzere görevlerini başlamayanların devlete olan borçları, faizsiz olarak hesaplanacak.

Üniversiteye dönme imkânı

- Lisansüstü eğitim ve öğretim amacıyla yurt dışında kalmaları gereken süre içerisinde, öğrenimlerini tamamlayamamaları nedeniyle kadroları ile ilişkileri kesilenler, Türkiye'ye çağrılmış olanlardan, lisanüstü eğitim-öğretim amacıyla yurt içindeki başka bir üniversitede kalmaları gereken süre içerisinde öğrenimlerini tamamlayamamaları nedeniyle kadroları ile ilişikleri kesilenler ve istifa edenler, yüksek öğrenim kurumlarına sınav şartı aranmaksızın geri dönebilecekler.

- Tapu harçlarının asılları, altı ayda altı eşit taksitle ödenecek.

- Hurdaya çıkarılmış taşıtla ilgili motorlu taşıtlar vergileri silinecek.

- İhracat taahhütleri kapatılmamış olan kredilerin, kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi ve banka ve sigorta muameleleri vergisinin gecikme faizleri de terkin edilecek.

- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) intikal eden bankaların, geçmişe yönelik vergi borçları bankalardan yani TMSF'den tahsil edilemeyecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber