Tıp eğitimine 'hastalık hikayeleri' ile yeni bir soluk geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2012 21:26, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İnönü Üniversitesinin Tıp eğitimine yeni bir soluk kazandırmak amacıyla başlattığı ''Her hastalık bir hikayedir'' yarışmasına Türkiye'nin dört bir yanından vatandaşlar hikayeleriyle katılıyor. Gönderilen hikayelerin, kitaplaştırılarak tıp eğitiminde kullanılması planlanıyor.

Sağlık Bakanlığı ve çeşitli üniversitelerin de duyurusunu yaptığı yarışmaya Türkiye'nin çeşitli illerinden 50'ye yakın hikaye gönderildi. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, klasik tıp eğitimine bir yenilik ve soluk getirmek istedikleri için bu yarışmayı başlattıklarını belirterek, ''Her hastalık bir hikayedir'' yarışmasıyla kaynak oluşturup tıp eğitimini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Tıp eğitiminde öğrencilerin hastalıkların teorik bilgisini öğrendikten sonra hastalarla karşılaştırıldıklarını belirten Kızılay, öğrencilerin bir yandan hem muayene etmeyi öğrenirken bir taraftan da hocalarından pratik bilgileri aldıklarına değindi.

Kızılay, bu eğitim içinde öğrencilerin genellikle bilgi yüküyle yüklendiklerini, işin duygusal kısımların çok ön plana çıkmadığını vurguladı.

Hikayelerin daha akılda kalıcı olduğunu, bu çerçevede tıp eğitimine önemli katkıları olacağına inandıklarını vurgulayan Kızılay, yarışmanın ülke genelinde de ilgi gördüğünü kaydetti. Türkiye'nin pek çok yerinden kendilerine hikayeler gönderildiğini söyleyen Kızılay, duyuruları yeni tamamladıklarını ancak bu süreçte de yarışmanın Türkiye genelinden ilgi gördüğünü belirtti.

Pek çok ilden kendilerine 50'ye yakın hikaye geldiğini anlatan Kızılay, yarışmayla ilgili oluşturdukları www.herhastalikbirhikayedir.com internet sitesinden vatandaşların hikayelerini gönderebileceklerini belirtti. Kızılay, 7'den 70'e farklı yaş gruplarından kendilerine hikayeler gönderildiğini söyledi.

-Sağlık çalışanlarından da hikaye bekleniyor-

Sağlık Bakanlığıyla bazı üniversitelerin internet sitesinden yarışmayı duyurduklarını dile getiren Kızılay, duyuru aşamasının tamamlanmasının ardından özellikle sağlık çalışanlarından hikaye beklediklerini vurguladı.

Hikayelerde hiçbir yerde yayımlanmamış olması şartı aradıklarını belirten Kızılay, yarışma sonunda hikayelerin bir kurul tarafından değerlendirileceğini, birinciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye de bin lira ödül verileceğini bildirdi. Hikayelerin internet sitesi üzerinden gönderilebileceğini ifade eden Kızılay, başvuruların 1 Şubat 2012 tarihine kadar yapılabileceğini duyurdu.

Kızılay, ayrıca yarışmaya seçilen hikayelerin kitaplaştırılarak tıp eğitiminde kullanılmak üzere yeni ve farklı bir kaynak oluşturulacağını sözlerine ekledi.

-70 yaşındaki Yaşar amca da katkı verdi-

Eşinin hastalığında yaşadıklarını hikayeleştirerek yarışmaya katılan 70 yaşındaki Yaşar Yalkızımı, yarışmanın önemine işaret ederek, tıp eğitimine kendisi de bir nebze olsun katkı sağlamak istediği için yarışmaya katıldığını anlattı.

Hikayesinde eşinin hastalığı dolayısıyla gözünü kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Yalkızımı, bu süreçte hastanelerde yaşadıklarını aktardığını söyledi. Yalkızımı, ''Benim bir kelimem tıp eğitimine yararlı olursa ben bundan mutluluk duyacağım'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber