Mecliste süt kokteyli...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2005 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayvancılığa katkı sağlamak ve süt sektörüne moral vermek amacıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, ilk kez süt ve süt ürünlerinin ikram edileceği resepsiyon düzenleneceği bildirildi.

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, TBMM Başkalığı katkıları ve Türkiye Süt Et Üreticileri ve Sanayicileri Birliği (SETBİR) işbirliğiyle organize ettikleri ''Süt Kokteyli''ni, yarın TBMM Şeref Salonu'nda saat 18.00 ile 20.00 arasında vereceklerini belirtti. Kirişçi, TBMM'nin tatile çıkacak olması nedeniyle ''21 Mayıs'' yerine 18 Mayıs'a aldıkları süt kokteylinde, süt ve süt ürünlerinin ikram edileceğini belirterek, ''TBMM'de ilk olacak bu kokteyli geleneksel hale getireceğiz. Amacımız, tüketimi özendirmek, sektöre moral vermektir'' dedi.

Türkiye'nin, süt tüketimi konusunda Avrupa ülkelerinin çok gerisinde yer aldığına işaret eden Kirişçi, Finlandiya'da 139, İsveç'te 111, Fransa'da 68, Romanya'da 75 litre olan kişi başına yıllık süt tüketiminin Türkiye'de 24 litre seviyesinde kaldığına dikkati çekti. Kirişçi, Türkiye'de süt pazarının liderinin yüzde 68 oranla açık süt olduğunu, oysa, açık sütün özellikle sıcak havalarda, hayvanın memesinden çıkıp, tüketiciye ulaşıncaya kadar bozulma riski taşıdığını ifade ederek, şunları söyledi:

''Türkiye'de yılda yaklaşık 11 milyon ton süt üretiliyor, ancak, bunun sadece 2 milyon tonu sanayide değerlendiriliyor. Geri kalan 9 milyon tonluk kısmıyla ilgili çok sağlıklı bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Oysa, ABD'de sütten üretilen sadece peynir çeşidi 900 civarındadır. Türkiye'de ise bunun 10'da biri nispetinde bile olmadığı görülüyor. Özel besleyici özelliğe sahip yoğurtlar yıllar önce Avrupa ve Amerika'da tüketilmesine rağmen bu çeşitler ülkemize daha geç girdi. Eğer bugün, süt üreticilerinin bir arz fazlalığı varsa bu sıkıntının temelinde, sütü hammadde olarak kullanma kabiliyetimizin yetersizliği yatmaktadır. Yani batıda süt ve süte dayalı binlerce, onbinlerce ürün çeşitliliği söz konusuyken Türkiye'de bundan söz etmek mümkün değil.''

SOĞUK ZİNCİR DÖNEMİ

Kirişçi, sütün hayvanın memesinden çıkıp sanayiye hammadde olarak ulaştığı dönem olan ve 'soğuk zincir' adı verilen süreçte Türk hayvancılığının çok ciddi eksiklerinin bulunduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bu eksikleri kısa dönemde gidermek zorundayız. Bu nedenle, bakanlığımız, kooperatiflerin soğuk zincir yönünden altyapısını güçlendirmek amacıyla destekler veriyor.

Bugüne kadar kooperatiflere verilen destek 1 katrilyon lirayı aştı.'' Kirişçi, Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde, ete ve süte gelebilecek kotadan Türk yetiştiricilerinin menfi yönde etkilenmesinin söz konusu olabileceğini, bu nedenle hükümet tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimin sorunlarına öncelik verdiklerini vurguladı. Genelde tarımı, özelde hayvancılığı desteklemek, sütün sanayide değerlendirilmesini ve tüketimini özendirmek istediklerini anlatan Kirişçi, süt kokteylinin de bu düşüncenin ürünü olduğunu kaydetti.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber