Vekiller kendilerine ?ek iş' yapma yolu açan bir teklif hazırladı

Haber Giriş : 17 Mayıs 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçim sıkıntısı çektiklerini sık sık dile getiren bazı milletvekilleri, kendilerine ?ek iş' yapma yolu açan bir teklif hazırladı. Meclis kabul ederse, hukukçu milletvekilleri avukatlık da yapabilecek

MECLİS'TEKİ bazı AKP'li milletvekillerinin hazırladığı bir kanun teklifi, önümüzdeki günlerde hayli tartışılacak. Buldukları her fırsatta geçinememekten yakınan bazı milletvekilleri, bu sorunlarını sık sık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a aktarırken, şimdi de kendilerine ?ek iş yapma' imkanı yaratacak bir yasa değişikliğine imza attılar. AKP'nin hukukçu milletvekilleri, Avukatlık Kanunu'nda değişiklik yapılmasını ve milletvekillerinin avukat olarak çalışmasını sürdürebilmesini öngören bir kanun teklifi hazırladı. Hukukçular ise bu teklifi, etiğe aykırı buldular.

?Milleti temsil ediyoruz'

AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ve arkadaşları tarafından hazırlanan teklif, ?Milletvekilleri, milletvekilliği süresince avukatlık yapamazlar? ibaresinin kanun metninden çıkartılmasını ve milletvekillerinin avukatlık yapabilmelerine olanak sağlanmasını öngörüyor.

Teklifte, TBMM üyeliğine seçilen avukatların, avukatlık hizmetlerine ara vermesi eleştirilerek, ?Oysa milletvekilleri, hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalarak toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden yola çıkarak devletin varlığı ve bağımsızlığı doğrultusunda bütün milleti temsil etmektedir? deniliyor.

Avukatlık Kanunu'nun 12'nci maddesinde, avukatlıkla birleşebilen işlerin gösterildiğine işaret edilerek, bunlar arasında milletvekilliğinin de sayıldığı vurgulandı. Avukatlık Kanunu'nun 43'üncü maddesinin ikinci fıkrasına 4667 sayılı Kanun'la eklenen hükümde ise milletvekillerinin milletvekilliği süresince avukatlık yapamayacaklarının öngörüldüğü belirtilerek, aynı konuda kanunun iki maddesinde farklı düzenlemelerin yer aldığı kaydedildi. Ancak, sonraki kanun uygulanacağından 43'üncü maddenin hüküm ifade ettiği ve milletvekillerinin avukatlık yapamadığı vurgulandı.

Avukatlık eğitimi alan milletvekillerinin, milletvekilliği esnasında avukatlık yapmasının önündeki hukuki engellerin kaldırılması gerektiğini belirten AKP'liler, yapılacak düzenleme ile bu çelişkinin düzeltilmesini istedi.

CHP'den destek

AKP'nin teklifine CHP'den de destek geldi. CHP'nin hukukçu milletvekillerinden Orhan Eraslan, kural olarak milletvekillerinin avukatlık yapabileceğini söyledi. Doktor ve mühendislerin milletvekili seçildikten sonra görevlerini sürdürdüklerini kaydeden Eraslan, ?Kural olarak milletvekillerinin de avukatlık yapmasında bir sakınca yoktur? dedi. Daha önce böyle bir engel olmadığını vurgulayan Eraslan, yeni kanunla milletvekillerine yasak konulduğuna işaret etti.

Eraslan, milletvekillerinin avukatlık yapabileceğini ancak kamuya karşı davalarda avukatlık yapılmaması gerektiğini söyledi. Etik olarak bunun doğru olmadığını ifade eden Eraslan, kanuna bu yönde bir düzenleme konulmasını önerdi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber