Bakan Çelik: Kıdem tazminatında kararlılığımız sürüyor/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2012 16:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''İşçiyi terk etmiş, sahipsiz bırakmış bir anlayış içinde değil, kuralların net bir şekilde konulduğu bir düzenlemeyi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Kıdem tazminatı konusundaki kararlığımızı burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum'' dedi.

Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de 1 milyon 214 bin iş yerinde ortalama 1 ila 9 kişinin çalıştığını belirterek, iş kazalarının daha çok bu az işçi çalıştırılan yerlerde görüldüğünü söyledi.

Çelik, bu yerlerdeki işçi sağlığı ve iş güvenliğini kamunun daha doğrusu Sosyal Güvenlik Kurumunun karşılamasını istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Çünkü sosyal sigortalara iş kazası ve meslek hastalığı ile ilgili de bir pirim ödeniyor. 1 milyon 214 bin iş yeri çalışının sosyal güvenliğinin bu primlerden sağlanması gerektiğini belirttik. Bu da 200 milyon civarında bir rakam teşkil etmektedir. Az tehlikeli ve çok tehlikeli iş yeri kavramına göre bu oranları belirledik. Çalışma hayatında iş kazaları ve meslek hastalıklarını önleyemiyorsak, bunu kendimize sormamız lazım. Bu alanda mutlaka bir çözüm üretilmesi gerekiyor. İstiyoruz ki, tüm işletmelerde iş güvenliği önlemleri alınsın.''

Kıdem tazminatı konusuna da değinen Çelik, şöyle konuştu:

''Bu konuyu taşeron firmaları ile ele almayı uygun buluyoruz. Eğer bir fona geçilecekse bütün kesimleri dikkate alan bir tavrı ortaya koymanız gerekiyor. Bu arada işverenin kıdem tazminatından rahatsız olduğu tarafımızdan biliniyor. Bu alt iş veren ve taşeron iş kanunu sistemini oturup, yeniden yazmamız gerekiyor. İşin özü bu. Yine çözümün istihdam artıran bir bakış açısı içinde gerçekleşmesi gerekiyor. İşçiyi terk etmiş, sahipsiz bırakmış bir anlayış içinde değil, kuralların net bir şekilde konulduğu bir düzenlemeyi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Kıdem tazminatı konusundaki kararlığımızı burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Türkiye, artık bu konuya son noktayı koymak zorundadır. Aldığımız hiçbir işi yarım bırakmadık. Bu meseleyi çözme kararlılığımızı tekrar etmek istiyorum.''

Çelik, çalışma hayatıyla ilgili önemli adımlar atıldığını belirterek, ''Sendikal çalışmalar konusunda sona doğru geldiğimizi söylemeliyim. Dört konfederasyonla ortak çalışıyoruz. Bu anlamda TİM'i de ziyaret etmek istedik. Türkiye'nin ihracatçılarını buraya topladılar. Biz de hazırladığımız taslağı Türkiye'nin dört bir yanından gelen TİM üyeleri ile paylaştık. Bize gelen, önerilenler sonucunda bir noktaya gelmiş olacağız'' dedi.

-Sorular-

Bakan Çelik, bir gazetecinin ''İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde gelinen son nokta nedir?'' sorusuna şöyle cevap verdi:

''İşçi sağlığı ve iş güvenliği son derece önemli bir konu. Çalışma hayatının çağdaş standartlarda olması, işverenin, işçinin ve hükümetin ortak isteğidir. Bu çerçevede müstakil yasa bütün gelişmiş ülkelerde var. Türkiye, bu yasadan artık mahrum kalamaz, mutlaka hazırlamalıydı. Biz de bu hazırlığı yaptık. Taslak, Bakanlar Kuruluna sunuldu. Önerileri alıp, son şekli verip bunun da Meclis'e sevkini yapacağız.''

''İşsizlik sonuçlarını değerlendirir misiniz?'' diye sorulan Çelik, ''İşsizlik rakamları dün açıklandı. Türkiye'de istihdama dayalı bir büyüme gerçekleşiyor. Bu bizi son derece mutlu ediyor. Dünya da artık bunu kabul ediyor. İhracatta rekor kıran bir Türkiye var ve buna paralel işsizlik oranında da düşüş var'' diye cevap verdi.

Çelik, ''Memurlar zamlı maaşlarını ne zaman alacaklar?'' sorusunu da ''Yasa Meclis'e gidiyor. Tasarı yasalaşınca heyetler oluşacak ve bir ay içerisinde toplu sözleşme görüşmelerini tamamlamak zorundayız. Geriye dönük memurlarımızın zamlı maaşları tabii ki verilmiş olacak'' diye cevaplandırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber