Manisa'da, keyfi uygulama ve plansızlığın bedeli öğretmene ödettiriliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ocak 2012 00:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Manisa merkez K.P. İlköğretim Okulu'nun bulunduğu mahalleye B. İlköğretim Okulu açılmıştır. Okul Mayıs 2011 de resmi olarak açılmıştır. Yaz döneminde K. P. İlköğretim Okulu öğrencilerinin yarısı bu okula velilerinin onayı dahi alınmadan e-okul üzerinden B. İlköğretim Okuluna aktarılmıştır.

İl içi yer değiştirme döneminde yeni açılan B. İlköğretim Okulu sıra tayinlerine açılmış ve kadrosu doldurulmuştur.

Öğrencileri alınan K. P. İlköğretim okulunun sınıf öğretmenliği normu 14 iken sıra tayinlerinde 3 öğretmen bu okuldan ayrılırmış boşalan kadrolara 3 yeni öğretmen atanmıştır. Eylül ayında Norm düzeltmelerinde öğrencilerin yarısının B. İlköğretim Okuluna nakledildiği savıyla norm düşürülmüş ve iki öğretmen norm fazlası durumuna düşürülerek yer değiştirmesi yapılmıştır.

Ayrıca yaz döneminde öğrenci alım bölgeleri belirlenirken öğrenci alım bölgeleri iki kez değiştirilerek okulun öğrenci sayısı düşürülmüştür. Öyle ki K. P. İlköğretim Okulu'na yürüme mesafesi 3-5 dk olan yerdeki öğrenciler yürüme mesafesi 20-25 dk bulan B. İlköğretim Okulu'na kaydırılmıştır.

K.P. İlköğretim Okulu'nun bazı sınıflarında mevcutlar 35-40 aralığında olduğu halde sınıflar ikiye bölünmemekte derslik bulunduğu halde norm kadro düşürülmektedir.

Bu uygulamalarda keyfiyet, plansızlık ve hukuksuzluk vardır.

Öğrenci velilerinin izni alınmaksızın öğrenci aktarılması doğru olmadığı gibi pedagojik de değildir. Çünkü öğrenci öğretmeninden ayrılmak durumunda kalmaktadır. 35-40 kişilik sınıfların oluşturulması doğru değildir çünkü Norm Kadro yönetmeliğine göre 31-60 aralığında öğrenci varsa 2 norm verilmesi gerekmektedir.

Keyfiyet adres bölgesi belirlenmesinde de kendini göstermektedir.

Burada asıl sorun plansızlıktır. Böyle bir okul açılması söz konusu ise B.İlköğretim Okulu sıra tayinine tabii tutulmamalı yada K.P. İlköğretim Okulu'na sıradan atama yapılmayarak öğretmen mağduriyeti giderilebilirdi. Çünkü bu okuldan 3 öğretmen kendi isteğiyle ayrılmışken onların yerine atama yapılmıştır.

Hukuka uygun gibi görülen yada gösterilmesi mümkün olan uygulamada mağdur olan öğretmenlerdir. Üstelik fazlalığa düşen öğretmenlerden birisi bu süreçte bu okula sıra tayiniyle gelen öğretmendir. Yani puanıyla yer değiştirdiğine pişman edilmektedir.

Bu yanlış uygulamadan etkilenen öğretmen sayısı 2 iken bunu çözmek yerine kişilere mahkeme yolunu göstermek çok da doğru değildir.

Öğretmenler yetkililerin konuya el atmasını beklemektedirler.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber