300 bin liralık yapay kalbi artık devlet karşılıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Ocak 2012 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇAĞLAR AVCI

Kalp naklini bekleyen hastaların kullanmak zorunda olduğu ya-pay kalp cihazının 300 bin lirayı bulan masrafını artık Sos-yal Güvenlik Kurumu karşılayacak. Öte yandan organ nak-li konusundaki iyi haberler devleti harekete geçirdi. SGK, hastanelerin yaptığı nakillere daha fazla ücret ödeyecek.Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) organ ve doku nakli öncesi yardımcı tedaviler için kesenin ağzını açtı. Kurum ilk kez kalp nakli öncesi son dönemi yaşayan hastalara için gerekli olan 300 bin liralık yapay kalbi ödeme kapsamına aldı.

Yapay kalp cihazlarının uygulaması, Sağlık Bakanlığı tarafından kalp nakli için ruhsatlandırılan merkezlerdeki konsey kararına göre alınacak. İlk aşamada Türkiye'de kalp nakli yapan Ege ve Akdeniz üniversiteleri ile İstanbul Koşuyolu, Siyami Ersek ve Ankara Yüksek İhtisas hastanelerinde bu cihazların devlet güvencesinde hastaya takılması için verileceği öğrenildi. Uzmanlar, özellikle bu cihazların ödeme kapsamına alınmasıyla son evre kalp rahatsızlığı olan ve nakil bekleyen hastaların yaşama şansı bulacağını ifade ediyor. Diğer yandan suistimaller için de sıkı önlemler alınacak. Bu cihazların artık kalbi işlevini yitirmiş son evre hastalar için kullanılması gerektiği vurgulanıyor. Düzenlemede ayrıca kalbi tam işlevini yitirmeyen ama desteğe ihtiyacı bulunan hastalar da unutulmadı. Yapay kalp dışında kısa ve uzun süreli kalp destek cihazlarına da yeni fiyat düzenlemesi yapıldı. Bu cihazların fiyatları da 25 bin liradan 150 bin liraya kadar çıkıyor.

Devlet ayrıca, organ naklini teşvik etmek için hastanelerin yaptığı nakillere verdiği ücretleri artırdı. Buna göre akciğer nakli ücreti yüzde 64 artırılarak 79 bin liradan 130 bin liraya çıkarıldı. Yine aynı şekilde ince bağırsak naklini yüzde 310 artış ile 31 bin liradan 130 bin liraya çıkardı. 21 Ocak'tan itibaren yeni fiyatlar uygulanmaya başlandı. Hastalar bu nakillere için ekstradan bir ücret ödemiyor. 2012 yılında yapay kalp için acil sırada bekleyen 50 hastaya bu cihazların takılması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber