Milletvekili danışmanlarına yapılan yüksek zam, sorun oluyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 29 Ocak 2012 20:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ersin Tokgöz

Herkes milletvekili maaşlarını tartışırken, vekil danışmanlarına yapılan zam gözlerden kaçtı. Zaten dolgun maaş alan danışmanlara yapılan zamlar devletin çeşitli kademelerinde yıllarca emek veren memur ve işçileri isyan ettirecek boyutlara ulaştı. Mesela ömrünün önemli bir bölümünü devlet hizmetine adamış, üstelik çok ağır sorumluluklar taşıyan bir Genel Müdür 4 bin 917- 5 bin 500, 4. Derecenin 1. Kademsinde bir hâkim 4 bin 900 lira maaş alırken, daha önce bir gün dahi devlet hizmeti olmayan bir milletvekili danışmanı göreve başladığı gün 4 bin 69 lira alıyor.

DANIŞMAN YETMEDİ BİR DE YARDIMCIDaha da önemlisi TBMM Başkanlık Divanı'nın aldığı bir kararla milletvekillerine danışman dışında bir de yardımcı eleman alma hakkı tanındı. Şimdi sıkı durun; bu yardımcı eleman ilkokul mezunu ise 3 bin 87 lira maaş alacak. Evet, yanlış okumadınız? Milletvekili yardımcı elemanın maaşı 3 bin 87 lira; yani 1/4 ?üne ulaşmış ve emekliliği yaklaşmış bir öğretmenden 1000 lira daha fazla.

YÜKSEK MAAŞ İŞTAH KABARTTIDurum böyle olunca daha önce pek sık rastlanmayan gerginlikler yaşanmaya başladı Meclis'te. Meclis kulislerinden edindiğim bilgilere göre danışman ve yardımcı eleman olmak isteyenler veya olup da görevde kalmak isteyenler milletvekilleri üzerinde bir ANLAMDA ?mobbing? uygulamaya başladılar. Yeni işe girmek isteyenler ne kadar torpilleri varsa kullanırlarken, görevde olanlar görevlerine son verilmesi halinde işi milletvekillerini tehdide ve çamur atmaya kadar vardırdılar.

AKP'Lİ VEKİL: BU KADAR ZAM YANLIŞ OLDU, SIRLARIMIZ TEHLİKEDE!Vekillerin kendi aralarında danışmanlarla ilgili kaygılarını daha sık gündeme getirmeye başladığı Meclis kulislerinin sesini duyabilenler için sır değil. İsmi bende saklı bir AKP milletvekili endişesini kısa ama net olarak şöyle dile getiriyor: ?Bu şartlar altında sırrımızı emanet ettiğimiz bu insanlardan az sayıda da olsa bazıları, işten çıkarılmaları halinde siyasi sırrımızı ifşa edebilir, yanlış oldu bu kadar zam.?

ENDİŞE ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜGeçtiğimiz günlerde bu endişeleri haklı çıkaracak bir gelişme yaşandı Meclis'te. CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray yıllardır yanında çalışan şoförünü, kanunen hakkı olmasına karşın dedikodu olur diye kadroya geçirmeyip maaşını cepten ödemeyi göze alarak, onun yerine bir süre deneme şartı ile lise mezunu bir şahsı ?yardımcı personel? olarak işe aldı. Daha deneme aşamasında olmasına rağmen diğer personelle ?kaba kuvvet?e varan aşırı geçimsizliği ve uyumsuz davranışlarıyla dikkat çeken bu ?yardımcı eleman? hali hazırdaki kadrosunun yerine Çıray'dan danışmanlık kadrosu istedi. (Anımsayalım: Yardımcı eleman 3 bin 87, ikinci danışman 3 bin 566 lira maaş alıyor?) O kadrosu zaten dolu olan Dr. Çıray, 1. Danışmanı'nı arayarak ?Yardımcı Eleman?ın işine son verilmesi talimatını veriyor.

SEN BENİ NASIL KOVARSIN? GÖSTERİRİM!İşte asıl kıyamet bu talimattan sonra kopuyor. Danışman'ın yanından, ?ben size gösteririm? dercesine soluğu diğer siyasetçilerin ve gazetecilerin yanında alan eski yardımcı eleman şimdi gazetecilere ve bazı siyasilere Çıray hakkında şok iddialarda bulunmakla meşgul. Bir gazetecinin iddiayı sormak için aradığı Çıray ise ?Bu terbiyesizliği ancak yargı halleder,? diyerek avukatı aracılığı ile savcılığa suç duyurusunda bulundu.

ADALETSİZLİK SİSTEM OLURSA?İddiaların içeriğine de yardımcı elemanın ismine de özellikle girmedim. Çünkü burada konu o değil. Mesele şu: Ben yaptım oldu mantığı her zaman tutmaz. Devletin maaş hiyerarşisini bozarsanız olacağı budur. Her konuda adaletsizlik yaşayan Türkiye'de ilkokul mezununa 3 bin lira verip üniversite mezunları asgari ücretle çalıştırılırsa, bırakın iftirayı ya da personelin amirine uyguladığı mobbingi, milletvekillerinin önünün kesildiği kareler bile sıradan hale gelir ki? zaten onca garabet içinde bir de buna hiç gerek yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber