Aile içi şiddete karşı polise süper yetkiler

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 05 Şubat 2012 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin hazırladığı Kadın ve Aile Bireylerinin Korunmasına dair Kanun Tasarısı yasalaşırsa polis, acil durumlarda hakim kararı beklemeden mağduru korumaya alabilecek.

Başbakanlıkta bekleyen Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına dair Kanun Tasarı olaya ilk müdahale eden kamu görevlisi olarak kolluk kuvvetlerine geniş yetki ve sorumluluk getiriyor. Tasarı yasalaşırsa, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde polis, hakim veya savcı kararı gerekmeden uzaklaştırma cezası verebilecek. 24 saat süresi olan karar eğer hakim onaylamazsa otomatik olarak kalkacak. Polis ayrıca yine hakim kararı olmaksızın hayati tehlikesi olan mağdur için 48 saatlik koruma kararı verip, çocuklarıyla birlikte farklı bir yerde barınması için gerekeni yapabilecek. Polis bu uygulamaları ihlal halinde şüpheliler için 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsi cezası uygulayabilecek. Bu da ihlal edilirse toplamı 6 aydan az olmak şartıyla 15 günden 30 güne kadar hapis cezası verilebilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından aile içi şiddetle mücadele amacıyla hazırlanan tasarı Başbakanlığa gönderildi.

Önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelmesi beklenen Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunması

isimli kanun tasası bu haliyle Genel Kurul'dan geçerse polis ve jandarma süper yetkilerle donatılacak. Tasarı, olaya ilk müdahale eden kamu görevlisi olarak kolluk gücüne uzaklaştırma cezasından mağdurun koruma altına alınmasına kadar geniş yetki ve sorumluluklar tanıyor. Bu durum tasarının 3, 5, 8 ve 13'üncü maddelerinde düzenlendi. Buna göre; polis, mülki amir tarafından verilecek koruyucu tedbir kararlarını, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, kendi alabilecek. Şiddet mağduruna ve çocuklarına gerek bulunduğu yerde gerekse farklı bir yerde uygun barınma yeri sağlayacak. Mağdurun hayati tehlikesi varsa talebi olmasına gerek kalmadan koruma verilecek. Bu kararlar 48 saat içinde mülki amir tarafından onaylanmazsa kendiliğinden ortadan kalkacak. ZAFER KÜTÜK ANKARA

Şiddet uygulayana zorlama hapis

5'inci maddede ise uzaklaştırma ile ceza düzenlendi. Hakim onayı gerekmeksizin 24 saat süre ile alınan kararda ise polis, şiddet uygulayan tarafı uzaklaştırma cezası verebiliyor. Bu uygulama müşterek konuttan, iş adresine ve mağdurun bulunduğu herhangi bir farklı adresi de kapsıyor. Tasarının 13'üncü maddesi ile polise, uygulamalara direnen tarafa üç günden 10 güne kadar zorlama hapsi cezası verme yetkisi getiriyor. Savcılık onayı gereken bu cezaya rağmen ikinci ihlalde ceza artıyor. 6 aydan az olmak şartıyla 15 günden 30 güne kadar zorlama hapsinin uygulanabileceğine hükmediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber