Sağlığınız küflenmesin

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Şubat 2012 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yıllarda ısı kaybının önlenmesi için yapılan PVC pencereler, iç dış mantolama gibi izolasyon yöntemleri, yeni nesil evlerin hava almasını engelliyor, sıcak ortam ile yüksek nem miktarını birleştirerek küflenmeye davetiye çıkarıyor

SİBEL KAHRAMAN

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, rutubetli ve nemli havalarda daha sık görülen küfün ev içi hava kirliliği kaynağı olarak sigara ile eşdeğer olduğuna dikkat çekerek, aynı zamanda alerjiye yatkınlığı olanlarda küf alerjisi oluşumuna yol açtığını söyledi. Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, küflerin görünümlerinin yeşilden siyaha dönüşebildiğine, bazen renksiz olabildiğine, bazen de kabaran bir duvar sıvası şeklinde kendini gösterebildiğine dikkat çekerek, ?Kendine özgü kokusu olan küfler, ev havasına uçucu organik bileşikler yayıyor. Bu yayılan maddeler hiçbir sağlık problemi olmayan bir bireyde dahi öksürük, nefes darlığı gibi solunum problemlerine neden oluyor? dedi.

Belirtileri neler?

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu küf alerjisinin, kimi bireylerde burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık gibi belirtiler oluşturduğuna; kimi bireylerde ise bu bulgulara öksürük, hırıltı-hışıltı ve nefes darlığı yakınmaları eklendiğine dikkat çekti. Kapalı mekanlarda küflerin yaydığı uçucu organik maddeler, herhangi bir maddeye alerjisi olan kişilerin sadece atak geçirmesine sebep olmuyor aynı zamanda hastalık bulgularını kötüleştiriyor. Küf, sıvası hasar gördüğü için su çeken duvarlarda; ev içi nem miktarı yüksek olduğu için nemlenen duvar kâğıtlarında, su boruları su sızdırdığı için yeşillenen banyo karolarında veya devamlı su aktığı için çürüyen mutfak dolaplarında oluşuyor. Nuhoğlu kış aylarında da yüzme sporu yapmak isteyenlerin, kapalı yüzme havuzlarında nem nedeniyle oluşan küfe dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

NE YAPILMALI?

- Ev havasında nem miktarını bir nem ölçer yardımıyla belirlemek ve yüzde 45'in üzerinde ise nemi düşürmek için girişimde bulunmak.

- Ev içinde mutfak ya da banyoda kaçak yapan bir boru varsa bir an önce tamir yoluna gitmek.

- Ev içinde güneş görmeyen kapalı alanlar havalandırılmalı.

- Rutubet sorunu olan alanların halı ile kaplamamak.

- Yer kaplamalarında küf oluşmuşsa hepsini atarak yenilemek.

- Evde nem miktarını azaltmak için klima ya da nem giderici kullanmak.

- Terleyen duvarlara küf oluşmadan önce izolasyon uygulamak.

- Sert zeminlerde oluşmuş küfü astım hastalarının evde olmadığı bir zamanda çamaşır suyu, oksijenli su veya su ve sabunla fırçalamak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber