Kurban Yolsuzluğu davasında tahliye

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Şubat 2012 18:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, ''kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk'' iddialarıyla ilgili davada, tutuklu sanıklardan Mustafa Ay'ın tahliyesine karar verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 2009'daki ''kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk'' iddiaları üzerine, 45 kişi hakkında açılan davanın görülmesine Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Mahmut Ay ve Mustafa Ay ile tutuksuz bazı sanıklar ile avukatları katıldı.

Bazı sanık ve avukatları esas hakkındaki savunmalarını yaparak, kovuşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu.

Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır, geçen celse verdiği esas hakkındaki mütalaayı tekrar ettiğini belirterek, uygulanılması istenen ceza miktarları ve kaçma şüphelerine karşı tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Sanık avukatlarından Devrim Karakülah, Mustafa Ay ve Mahmut Ay'ın tahliyesini istedi.

Sanık Osman Yıldırım'ın avukatı Nurcan Erol da müvekkilinin, savunmasında ''Mehmetçik Vakfı ile Türk Hava Kurumu görevlileri arasında telefon görüşmesi yapıldığını, deri sayısının bildirildiğini ve bunun üzerine fatura kesildiğini'' belirttiğini hatırlatarak, bu telefon görüşmesinin araştırılmasını ve telefon kayıtlarının istenilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, verilen aranın ardından kararı açıkladı.

Bazı sanık avukatlarının, kovuşturmanın genişletilmesi talebiyle ilgili, ''Akhanlar mezbahanesinde kurbanların kesilmesini gösteren kamera kayıtlarının'' Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden istenmesi için müzekkere yasılmasını kararlaştıran mahkeme, dernek adına kurban kesimini denetlediği iddia edilen Osman Acun, Veteriner Mustafa Elveren ve Yılmaz Kaya'nın ''tanık'' olarak dinlenmelerine karar verdi.

''Dava dosyasından klasör eksildiği'' yönündeki iddialara ilişkin, araştırmanın yapılması için yazı işleri müdürüne görev verilmesine karar veren mahkeme, tutuklu sanıklardan Mustafa Ay'ın tahliyesini kararlaştırdı.

Mahmut Ay'ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, dava dosyasındaki birtakım eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Esas hakkındaki görüş

Bir önceki duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır, Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu, LÖSEV Başkanı Üstün Ezer, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ve Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın, ''zincirleme biçimde hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanmak'' suçlamasından 1 yıl 3'er aydan 12 yıl 3'er aya kadar hapis cezasına çarptırılmalarını istemişti.

Esas hakkındaki görüşte, Mahmut Ay, Faik Yavuz, Özkan Yavuz, Süleyman Yavuz, Mustafa Ay ve Ahmet Ay'ın ''suç örgütü kurmak ve yönetmek'' suçundan cezalandırılması talep edilirken, 15 sanığın ''suç örgütü üyesi olmak'', 8 sanığın ''üye olmamakla birlikte suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek'' suçundan cezalandırılması talep edilmişti.

Bazı sanıkların, Mehmetçik Vakfı, LÖSEV, Deniz Feneri Derneği aracı kılınarak gerçekleştirilen ''nitelikli dolandırıcılık ve resmi evrakta sahtecilik'' eylemlerinden de cezalandırılması istenen esas hakkındaki görüşte, bir kısım sanıklar hakkında da beraat talebinde bulunulmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber