Bahar aylarında çocuklarda üst solunum hastalıkları artıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2012 11:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, bahar ayların yaklaşmasıyla birlikte çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının arttığını söyledi.

Bahar aylarının gelmesi ile hava sıcaklıklarında değişiklik olacağına dikkat çeken Uzm. Dr. Özcan, bu dönemde en sık çeşitli virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü kaydetti.

Dr. Özcan, 'Rhinovirüs, RSV, Influenza ve Adenovirüsler' gibi virüslerin genellikle burun akıntısı, hapşırık, öksürük, halsizlik, hafif ateş şeklinde belirtilerle seyreden üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olduğuna dikkat çekti.

Saman nezlesi gibi alerjik hastalıkların bir kısmının bahar aylarında artış gösterebileceğini hatırlatan Uzm. Dr. İsmail Özcan şunları kaydetti: "Çocukları, belirtilen üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hasta kişilerle temasın önlenmesidir. Bu amaçla kapalı ve kalabalık ortamlara girilmekten kaçınılmalıdır. Okul içinde bulaşmayı en aza indirmek veya önlemek amacıyla hasta çocuğun okula gönderilmemesinde büyük yarar vardır. Bir çocukta bulaşıcı bir hastalık tespit edildiğinde okulun haberdar edilmesi gereklidir. Sınıfların düzenli havalandırılması, çocukların ortak kullanım alanlarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi önemlidir. Tüm hastalıklardan korunmada el yıkamanın çok önemli rolü vardır. Doğru el yıkama bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasını önemli ölçüde azaltır. Hastalık ortaya çıktığında çocuk doktorunun görüşleri alınmalıdır. Klinik tablonun farklılığına göre önerilen tedavi de farklı olacaktır. Üst solunum yolunun virüs etkenli enfeksiyonlarında semptomatik tedavi yeterli olmaktadır. Ateşin düşürülmesi, tıkalı burun yollarının açık tutulması, sıvı alımının arttırılması tavsiye ediliyor. Alerjik hastalıkların ortaya çıkmasını önleyen veya alerjiye bağlı yakınmaların şiddetini azaltabilen koruyucu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber