Memur-Sen: TBMM Toplu Sözleşme Tasarısını öncelikli ele almalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2012 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, TBMM'nin şike yasasında, emekli vekil maaşlarında olduğu gibi bir uzlaşı sergileyerek toplu sözleşmeye imkan tanıyan tasarıyı öncelikli olarak ele almasını istedi. Tasarının mevcut haliyle kamu görevlisinin tanımını sınırlandırdığını belirten Gündoğdu, işçi statüsü dışında çalışanların da kamu görevlisi olarak tanımlanmasını istediklerini ifade etti.

Kamu görevlileri sendikalarının toplu sözleşme yapmasını sağlayacak yasa değişikliği TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda görüşüldü. Görüşmede ilk olarak konfederasyonların görüşleri alındı. Bu çerçevede görüşlerini aktaran Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşmenin; genel toplu sözleşme, hizmet kolu toplu sözleşmesi, yerel yönetimlerde sosyal denge olarak 3 kolda yapılması gerektiğini ifade etti. Gündoğdu, kamu çalışanlarının tamamını ilgilendiren genel ve mali konuların, genel toplu sözleşmede, hizmet kollarının kendi alanlarını ilgilendiren konulardaki toplu sözleşmenin ise hizmet kolu toplu sözleşmesinde yapılması gerektiğini belirtti.

Gündoğdu, fiilen uygulanmakta olan ve yerel yönetim hizmet kollarında uygulanan ?sosyal denge sözleşmesi'nin yasal güvenceye kavuşmasını dile getirdi. Bir ilde üye sayısı 100'ü, ilçelerde ise 50 üyeyi aşmış sendikaların temsilcilerine yarım gün sendikal izin verilmesini gerektiğini de ifade eden Gündoğdu, tasarıda sendikaların üyeleri adına dava açmasıyla ilgili bölümün daha şeffaflaşmasını isterken, konfederasyonların da dava açmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Sendikaların yardım yapma konusunda yasal engelleri bulunduğunu söyleyen Gündoğdu, doğal afetler sonrası, sendika ve konfederasyonların doğrudan yardım yapmasına imkan verecek değişikliğin yapılmasının önemine dikkat çekti.

Toplu sözleşmeyi yapma ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na götürme yetkisinin yetkili konfederasyonda olmasının gerektiğini dile getiren Ahmet Gündoğdu, ?Temsilde çoğulcu katılım diyerek yapılmak istenenleri kabul etmiyoruz. Toplu sözleşmede yetki; yetkili konfederasyonda olmalıdır. Hizmet kolu toplu sözleşmesinde ise söz, yetkili sendikadadır. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na da yetkili sendika gidebilir.? dedi. Yetkili konfederasyonun masaya oturmaması halinde ikinci konfederasyonla görüşme yapılmasına yönelik maddenin, konfederasyonları birbirine dövdürmek anlamına geldiğini de söyleyen Gündoğdu, bu maddenin tasarıdan çıkarılmasını istedi. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Başkanı'nın; Danıştay, Sayıştay veya Yargıtay Başkanı veya bir dairenin başkanı hangisi olacaksa bunun kanunla belirlenmesini isteyen Gündoğdu, her dönem değişen başkanın, tarafsızlığı zedeleyeceğini dile getirdi. Sendikalı olmasında engel görülen kamu çalışanlarının önündeki engelin kaldırılmasını da isteyen Gündoğdu, bu engeli anlamakta zorlandıklarını vurguladı.

Yasanın bir an önce çıkmasını isteyen Memur-Sen Başkanı Gündoğdu, ?Bunca çalışma yapıldı, ancak henüz bir sonuç çıkmadı. Emekli vekil maaşı, şike yasası gibi konularda gösterilen hassasiyet bu yasaya da gösterilmeli.? şeklinde konuştu. Kamu tarafının dinlenmesi ve milletvekillerinin görüşlerini paylaşması için çalışmaya yarın devam edecek. TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'ndaki görüşmeye, Ahmet Gündoğdu'nun yanı sıra Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul da katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber