İçişleri Bakanlığı raporu: Uludere'de üst komutanlar sorumlu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 08 Mart 2012 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Uludere Raporu: İstihbarat MİT'ten gitmedi

Meclis Uludere Alt Komisyonu, ASELSAN, TİB ve komisyona ulaşan İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı Uludere raporunu görüştü.

200 sayfalık İçişleri Bakanlığı raporunda, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayına ilişkin çarpıcı tespitler yer aldı. ?Operasyon günü MİT'ten giden bir istihbarat yok? denilen raporda şu tespitler yapıldı:

OPERASYON TALEBİ GELMEDİ Operasyon sınır ötesi bir harekat. TBMM'nin hükümete verdiği yetki doğrultusunda Genelkurmay Başkanlığı tarafından icra edildi. Operasyon ve İHA talebi 23'ncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan gelmedi. Bu taleplerin nereden geldiğinin yetkili olan komutanlıklardan öğrenilmesi gerekiyor.

HAYATINI KAYBEDENLER PKK'LI DEĞİL Uludere'de ölen ya da yaralananların içinde bölücü terör örgütü üyesi bulunmuyor. 28 Aralık'taki İHA görüntülerinde grup içinde PKK'lı olup olmadığı konusunda ?spesifik' bilgi olmadığı anlaşıldı. ?Toplanan grubun en yakın askeri noktaya en az 1 saatten önce ulaşılamayacağı, dolayısıyla acil müdahaleye gerek olmadığı anlaşılmaktadır.

BÖLGEDE PKK HAREKETLİLİĞİ VARDI 27 Kasım-28 Aralık 2011 tarihleri arasında, bölgede PKK hareketliliği ve terör örgütü elebaşlarından Fehman Hüseyin'le ilgili 10'a yakın istihbarat MİT tarafından Genelkurmay'a bildirildi. Aralık'ta bu yönde 7 istihbarat yapıldı ancak operasyon günü MİT'ten giden herhangi bir istihbarat yok.

ÜST KOMUTANLIKLAR SORUMLU Atış emri verilmeden önce yerel komutanlıklardan bilgi alınmadı. Bu nedenle yaşanan olaydan yerel komutanlıklar sorumlu olamaz. ?Üst komutanlıkların sıralı bir biçimde sorumlu olabilecekleri düşünülüyor.

BAŞKA İSTİHBARAT BİLGİLERİ OLABİLİR Heron görüntüleriyle atış serbest talimatı verilemeyeceğine göre olay günü başka istihbarat bilgilerinin olması gerekiyor.

Bu arada Uludere Alt Komisyonu Genelkurmay'dan istihbarat bilgilerini isterken bunun yanı sıra Adalet Bakanlığı'ndan da sınır kaçakçılığına ilişkin istatistiki bilgileri talep etti.

ANKARA STAR

star


Kıvanç El / VATAN ANKARA

Uludere'de 34 köylünün yaşamını yitirdiği olaya ilişkin İçişleri Bakanlığı'nın raporunda ?Operasyondan yerel komutanlığın değil üst komutanlıkların sorumlu olduğunun düşünüldüğü?, MİT'in olay günü herhangi bir istihbarat vermediği belirtildi.

ŞIRNAK'IN Uludere ilçesi Irak sınırı yakınlarında PKK'lı sanılarak bombalanan konvoyda 34 köylünün ölümünü araştırmak üzere TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu dün İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporu görüşmek üzere toplandı. Uludere olayına ilişkin çarpıcı tespitlerin yer aldığı 200 sayfalık ?gizli? damgalı rapor milletvekillerine dağıtılmadı sadece incelemelerine izin verildi.

Talep tümenden gelmedi

Raporda Uludere olayının 7 aracın Kuzey Irak'tan gelişinden itibaren aktarıldığı öğrenildi. İçişleri Bakanlığı raporunda, operasyonun sınır ötesi harekat olduğu, TBMM'nin hükümete verdiği yetki doğrultusunda Genelkurmay tarafından icra edildiği belirtildi. Operasyon ve insansız hava aracı talebinin 23'üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı'ndan gelmediği ifade edilen raporda, bu taleplerin nereden geldiğinin yetkili olan komutanlıklardan öğrenilmesi gerektiği kaydedildi. Raporunda, atış emri verilmeden önce yerel komutanlıklardan bilgi alınmadığı, bu nedenle yerel komutanlıkların sorumlu olamayacağı, ?üst komutanlıkların sıralı bir biçimde sorumlu olabileceklerinin düşünüldüğüne? vurgu yapıldığı da öğrenildi. Raporda, son bombalamanın ardından köylülerin olay yerine gittiğinin anlaşıldığı ancak acil yardım merkezine müdahale için bir talimat verilmediği bilgisi de verildi.

Ölenlerde PKK'lı yok

Ölen ya da yaralananlar içinde bölücü terör örgütü üyesi bulunmadığı vurgulanan raporda, 28 Aralık tarihindeki insansız hava aracı görüntülerinde grup içinde PKK'lı olup olmadığı konusunda ?spesifik bilgi olmadığının anlaşıldığı? kaydedildi.

Raporda ölen ve yaralananların vatandaş olduğu ifade edilirken, ?toplanan grubun en yakın askeri noktaya en az 1 saatten önce ulaşılamayacağı, dolayısıyla acil müdahaleye gerek olmadığı anlaşılmaktadır? ifadesine de yer verildiği bildirildi.

Subaylar soruşturulmalı

Raporda en dikkat çekici bilgi ise tartışılan istihbaratlar oldu. 27 Kasım ve olayın yaşandığı 28 Aralık 2011 arasında, bölgede PKK hareketliliği olduğuna ilişkin 10'a yakın istihbarattan sadece 7'sinin Aralık'ta olduğu bilgisinin MİT tarafından Genelkurmay Başkanlığı'na bildirildiği belirtildi. Ancak olayın olduğu 28 Aralık günü herhangi bir istihbaratın söz konusu olmadığı da ifade edildi. İstihbaratların bölgede PKK hareketliliği ve terör örgütü elebaşlarından Fehman Hüseyin'le ilgili olduğu da raporda yer aldı. Raporda, Heron görüntüleriyle atış serbest talimatı verilemeyeceğinin anlaşıldığına değinilirken başka istihbarat bilgilerinin olması gerektiğine dikkat çekildi.

Raporda tümen komutanlığında görevli bazı subayların da soruşturulmasının istendiği öğrenildi. Ancak bu soruşturmanın ?esas? ile ilgili olmadığı ?olay yerine geç gidilmesi?, ?yaralılara geç müdahele edilmesi? konularında olduğu bildirildi.

Atış serbest diyen kim?

Komisyonun CHP'li üyesi Malik Ecder Özdemir, İçişleri Bakanlığı'nın her türlü soruşturmayı yaptığını ve yeterince bilgiye ulaştığını belirterek ?Bence komisyon bu saatten sonra, vakit kaybetmeden ?atış serbest' diyen komuta kademesi her kimse, oradan bir yetkiliyi çağırıp, ?başka bir istihbarat bilgisi var mıydı' diye sormalı. Ayrıca Başbakan olayın hemen arkasından çıkıp ortada bir yanıltıldıklarını kabul ederek başta yakınlarını yitirenler olmak üzere toplumdan özür dilemelidir? dedi

Değerlendirme hatası

Toplantıya katılan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de raporda Heron görüntülerinde değerlendirme hatası bulunduğunun ifade edildiğini, istihbaratı kimin verdiğiyle ilgili bilginin de yerel komutanlıklar dışında ?sıralı komutanlıklarda? araştırılması gerektiğinin yer aldığını söyledi. Gök, ?Raporda bombalanan insanların kaçakçılık amaçlı sınırı geçen insanlar olup olmadığının değerlendirilmemesinin hata olduğu ifade ediliyor. Köyün tamamının yeşil kartlı olduğu, bölgedeki kaçakçılık gerçeğinin bilinmesi karşısında bu olasılığın değerlendirilmemesi yanlış bulunuyor? dedi.

Alt komisyon toplantısında Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazarak istihbarat bilgilerinin istenmesi kararı alınırken bunun yanı sıra Adalet Bakanlığı'ndan da sınır kaçakçılığına ilişkin istatistiki bilgileri talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber