Yaz saatine Dışişleri karşı!

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 09 Mart 2012 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gülümhan GÜLTEN / VATAN

Enerji Bakanı Taner Yıldız, sürekli yaz saati uygulamasının kalıcı olmasını Bakanlar Kurulu gündemine getirmeye hazırlanıyor. Ancak Dışişleri Bakanlığı, AB başta olmak üzere yabancı ülkeler ile uyumsuzluk yaşanacağı gerekçesiyle buna karşı çıkıyor. Yeni düzen Bakanlar Kurulu'nda kabul edilirse Türkiye boylam değiştirecek.

SÜREKLİ yaz saati uygulamasını, Bakanlar Kurulu gündemine getirmeye hazırlanan Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın elindeki çalışmaya göre Türkiye, ?Batı yerine Doğu'yu referans alacak. Ancak Dışişleri Bakanlığı, diğer ülkelerle uyumsuzluk yaratacağı gerekçesiyle yaz saatinin sürekli hale getirilmesine karşı çıkıyor. Enerji Bakanlığı'nın hazırladığı çalışmada bu unsur şöyle anlatılıyor: ?Dünyadaki ülkeler incelendiğinde, bu ülkelerin referans meridyen olarak, ülkelerinin mümkün olduğunca doğusundan geçen meridyenleri tercih ettikleri görülmekte. Örneğin, aynı saat dilimini kullandığımız Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya ülkemizden geçen (İzmit 30. derece) meridyenini kullanıyor. Ülkemiz de kendi batısından geçen 30. derece boylamını referans almakta. Bu durum ülkemizin gün ışığından yeterince faydalanamamasına ve elektrik tasarrufunun yeterince yapılamamasına neden oluyor.?

Bu yaklaşımla, sürekli yaz saati uygulamasına geçilmesi durumunda, Türkiye'nin de doğusundaki 45 derece doğu boylamına geçerek (GMT+3) zaman dilimini kullanacağı kaydediliyor. Ancak Bakan Yıldız'ın elindeki çalışma, Türkiye'nin sürekli yaz saati sistemine geçmesi halinde ?AB ülkeleri'nden ayrılacağını ortaya koyuyor. Halen Türkiye gibi yaz-kış saati uygulayan ülkelerin başında AB ülkeleri ve ABD, Kanada, Meksika, Şili, Mısır geliyor. Venezuella, Tayland, Arap Yarımadası, Orta Afrika kıtasının bir bölümü, Güney Amerika'nın bazı ülkeleri ve bazı Uzakdoğu ülkeleri, Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Pakistan, Libya, Cezayir, Peru, Arjantin, Orta Asya ülkeleri, Avustralya'nın bir kısmı, Orta ve Güney Amerika kıtasındaki bazı ülkeler, ABD ve Kanada'da bazı eyaletler böyle bir uygulama içinde değil. Çalışmada, ?Dünya nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 77'si yaz saati uygulaması yapmıyor? deniliyor.

Güneş, Ankara'da 8.00 Edirne'de 8.30'da doğacak

Çalışmada ayrıca, bu uygulama ile ülke içindeki saat farkının fazlalığından dolayı, batı bölgelerimizde güneşin geç doğmasından kaynaklanan problemler ortaya çıkacağı da vurgulandı. Çalışmada ayrıca, ?Örneğin, Edirne'de güneş 21 Aralık'ta saat 07:30'da doğarken, sürekli yaz saati uygulamasına geçilmesi halinde 08:30'da doğacaktır? denildi. Ancak bu soruna valilikler üzerinden çözüm bulunulabileceği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber