Yargıtay: Kaçak su kullanmak hırsızlık

Haber Giriş : 26 Mayıs 2005 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARGITAY'DAN kaçak su veya elektrik kullananlara uyarı niteliğinde bir karar çıktı. Karara göre, mühürlenen su veya elektrik sayacını izinsiz açarak kullanmak hırsızlık olarak nitelendirildi.

Davaya konu olay Muğla'nın Ula İlçesi'nde meydana geldi. Şener A. adlı bir vatandaş, harcadığı suyun faturalarını ödeyemedi. Bunun ardından Şener A.'nın suyu kesilerek, su saati mühürlendi ve hakkında da dava açıldı. Şener A. ise su saatindeki mührü bozarak, su ihtiyacını karşılamaya devam etti. Ödemediği faturalar nedeniyle hakkında açılan dava devam ederken, sanık Şener A.'nın görevliler tarafından takılan mührü bozduğu ve su kullanımına devam ettiği belirlendi.

Ödenmeyen fatura

Davaya bakan Ula Asliye Ceza Mahkemesi, Şener A.'nın ödemediği faturaları bir an önce faiziyle birlikte ödemesine karar verirken, mührü bozması nedeniyle de ağır para cezasına çarptırdı. Yerel mahkemenin kararına itiraz eden Şener A. ise dosyasını Yargıtay'ın gündemine taşıdı. Temyiz talebini inceleyen Yargıtay 6'ıncı Ceza Dairesi, sanık Şener A.'nın yaptığı eylemin hırsızlık suçuna girdiğine hükmetti ve hapis cezasına çarptırılması gerektiğine dikkat çekti.

?Sanığın, görevliler tarafından yapılan denetimlerin hemen ardından sayaçtan geçirmeksizin su genel borusundan kaçak su kullandığı bir ay sonra yapılan denetimlerde belirlenmiştir? denilen Yargıtay kararında, bu eylemin bir hırsızlık suçu olduğuna dikkat çekildi. Sanığın yaptığı eyleme ağır para cezası veren yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi, söz konusu suçta Şener A.'ya verilecek cezanın Türk Ceza Kanunu'nun 491'inci maddesini düzenleyen hırsızlık hükmünce değerlendirilmesini istendi. TCK'nın 491'inci maddesi ise ?Her kim, diğerinin taşınabilir malını rızası olmaksızın faydalanmak için bulunduğu yerden alırsa, altı aydan üç seneye kadar hapsolunur? hükmünü içeriyor. Ağır para cezası ile yerel mahkemenin verdiği kararla kurtulan Şener A., Yargıtay'da hapis cezasına çarptırıldı. Dava dosyası, kararın incelenerek uygulanması için yerel mahkemeye gönderildi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber