4+4+4 ne getiriyor?/ Video

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Mart 2012 08:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Sekiz yıllık kesintisiz zorunlu eğitimi ortadan kaldıran, İmam Hatipler başta olmak üzere meslek liselerinin orta kısmının açılmasına olanak sağlayan, 4'er yıllık 3 kademeden oluşan 12 yıllık zorunlu eğitim modeli birçok değişikliği beraberinde getiriyor.Yasa özetle şu hükümleri içeriyor:

- Öğrenciler 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul ve 4 yıl lise okuyacak. Açıköğretime geçiş ortaokulun ardından yapılacak.

- Okul öncesi eğitim zorunlu hale getirilmedi. Ancak ilköğretime başlama yaşı 6'dan 5'e çekildi, eğitim çağı da 6-13 yaş olarak düzenlendi.

- Liseler ile ortaokullar imkan ve şartlara göre aynı binalarda açılabilecek. Bu durumda meslek liseleri açılması halinde ortaokul ile lise aynı binada olacak. İmam hatipler içerisinde ortaokullar da açılabilecek.

- Ortaokul ve liselerde, Kuran-ı Kerim ve Peygamberin hayatı seçmeli ders olarak okutulacak. Öğrenciler ilgi alanlarına göre seçmeli dersler alacak ve liseye yönlendirilecek. Talim Terbiye Kurulu özel seçmeli dersler hazırlığını haziran ayına kadar tamamlayacak. Çocuk imam hatip okumak istiyorsa fazladan din kültürü ve Kuran dersleri alacak. Teknik liseye yönelmek isteyen bir öğrenci de fazladan temel dersler ve bazı temel meslek derslerini öğrenecek.

- Liseler 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu olacak.

- Üniversiteye girişte uygulanan katsayılar kaldırıldı. Okul başarı puanları da yeniden düzenlendi. Meslek lisesi kökenli adaylara kendi alanlarına ilişkin tercih yaptıkları durumda eklenen artı puan kaldırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber