Mağdur kadına refakat timi

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 01 Nisan 2012 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayati tehlikesi bulunan kadınlar için güvenlik refakati ve özel ev kiralanması uygulaması geliyor

Ailenin ve kadının korunması için özel kanun çıkaran hükümet, bu çerçevede kadın konuk-evlerine yeni standartlar getiriyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ?Konukevleri Yönetmelik Taslağı? hazırladı. Hayati tehlikesi bulunan kadının konukevinden işine veya okula gidişine kadar güvenlik refakati uygulamasını öngören taslak, yanında 12 yaşından büyük erkek çocuğu olan mağdur kadınlar için özel ev kiralanmasını öngörüyor.

İşte taslaktan öne çıkan hükümler:

>> REFAKAT TİMİ: Hayati tehlikesi olan kadının ikameti veya işyeri önünde kolluk tarafından personel görevlendirilecek, tedbirler sıklaştırılacak. Kadının işyerine, okula ve benzeri yerlere gidiş gelişlerinde veya dışarı çıktıklarında görevli ekibin refakat etmesi sağlanacak.

>> PANİK BUTONU VE ALARM OLACAK: Kadına konukevi içerisinde bile koruma sağlanacak. Koruma tedbirleri arasında panik butonu da var, mobil cihaz da. Konukevinde, alarm, kamera gibi güvenlik araçları kullanılacak. Acil durumlarda kolluğa çağrı yapan alarm sistemi kurulacak.

>> EV KİRASI KARŞILANACAK: 18 yaşından küçük kız çocukları anneleri ile birlikte kuruluş hizmetinden yararlanabilecek. 12 yaşından büyük erkek çocuğu olan kadınlara ise bağımsız ev kiralanacak. Evin her türlü mobilya, beyaz eşya, kira, iaşe gibi ihtiyaçları İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanacak.

>> GÜNLÜK HARÇLIK VERİLECEK: Kuruluşta kalan kadınlara, net asgari ücret tutarının 30'da biri günlük olarak ödenecek. Öğrencilerin de ihtiyaçları ayrıca karşılanacak.

>> KOD ADI OLACAK: Konukevi açılırken tam bir gizlilik olacak. Adres ve telefon gizli tutulacak. Yazışmalarda, kadınların, çocukların ve çalışanların isimleri belirtilmeyecek. Gerekli durumlarda kodlar kullanılacak.

>> BELEDİYELERİN AÇMASI ZORUNLU: Nüfusu 50 binin üzerindeki belediyelerin konukevi açma zorunluluğu olacak. Bunun için belediyelere 2 yıl süre verilecek. Kuruluş, en az 20, en fazla 40 kapasiteyle açılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber