Sabıkasız muhtar adayı aranıyor

Haber Giriş : 03 Haziran 2005 16:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya'nın Demre İlçesi'ne bağlı ''Arkeolojik ve doğal sit alanı''ndaki turistik Üçağız Köyü'nde muhtarlık seçimine 5 gün kalmasına rağmen, henüz sabıkası bulunmayan bir muhtar adayı bulunamadı.

Dünyaca ünlü Kekova Adası'nın yanında ve Theimussa Antik Kenti'nin yerleşim alanında yer alan Üçağız Köyü'nde yaşayanların büyük bölümünün ''Sit Yasası'na muhalefet'' suçundan sabıkalarının bulunması, köy tüzel kişiliğini üstlenecek kişi bulunmasında sıkıntı yaratıyor.

28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimleri kazanan Muhtar Ahmet Takır'ın, SİT Yasası'na Muhalefet suçundan kesinleşmiş hapis cezası bulunduğunun ortaya çıkması üzerine, muhtar Takır, Yüksek Seçim Kurulu tarafından görevinden alındı ve Takır'dan sonra en fazla oyu alan Yusuf Pehlivan, Üçağız Köyü Muhtarlığı'na atandı.

Pehlivan'ın da çeşitli suçlardan kesinleşmiş cezası olduğu ortaya çıkınca Üçağız Köyü yine muhtarsız kaldı. İhtiyar Meclisi üyeleri Barış Kormal ile Recep Altan'ın da SİT Kanunu'na Muhalefet suçundan cezalarının bulunduğu anlaşılınca bu kişiler de görevden alındı. Bunun üzerine YSK, Üçağız Köyü'nde 5 Haziran 2005 tarihinde yeniden muhtarlık seçimi yapılmasını kararlaştırdı.

Demre Kaymakamı Mustafa Masatlı yetkisini kullanarak köy imamı Nafiz Gelgeç'i Üçağız Köyü Muhtarı olarak atadı. Geçen şubat ayında köyde yaşanan yıkım sırasında, sorunlardan bunalan imam Nafiz Gelgeç de, muhtarlık görevinden istifa etti.

Bunun üzerine Kaymakam Masatlı, Üçağız İlköğretim Okulu Öğretmeni Mustafa Özdemir'i köy muhtarlığına atadı. Öğretmen Özdemir 5 Haziran'a dek muhtarlık görevini sürdürecek.

493 nüfusu bulunan Üçağız Köyü'nde, 360 seçmen 5 Haziran Pazar günü yeni muhtarı seçmek için iki sandıkta oy kullanacak. İlçe Seçim Kurulu muhtar adayı olacaklarda aranan nitelikleri günlerdir köy hopörlerinden halka duyuruyor. Ayrıca köyün çeşitli yerlerine de ilanlar asılarak muhtarlık için aranan şartlar vatandaşlara bildiriliyor. Buna rağmen, bir çoğu SİT Yasası'na Muhalefet suçundan sabıkalı olan Üçağız Köyü'nde henüz muhtar adayı bulunamadı. Köylüler, sabıka sorunu nedeniyle, köy muhtarlığı seçiminde aday çıkmayacağı görüşünü ileri sürdüler.


ÜÇAĞIZ: ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT ALANI

Dünyaca ünlü batık kent Kekova ile Simena ve Theimussa antik kentlerinin bulunduğu Üçağız Köyü'nde, Rahmi Koç'un da aralarında bulunduğu birçok ünlünün evi bulunuyor.

Üçağız Köyü'nün de bulunduğu ve 1990 yılında ''Özel Çevre Koruma Bölgesi'' olarak ilan edilen Kekova, 1976 yılından itibaren de ''sit alanı'' olarak koruma altına alınmıştı. Bölge, 1989 yılında Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca (KTVK) 1. derecede arkeolojik ve doğal sit alanı olarak belirlenmişti. Ancak, sıkı koruma kararlarına rağmen özellikle Üçağız Köyü çevresinde yoğun kaçak yapılaşma meydana gelmiş, köyün kıyı kesimindeki geniş alanda ise denize doğru dolgu yapılmıştı.

Yapılaşma nedeniyle köyde ev, pansiyon ya da benzeri bina yapan bir çok kişi hakkında dava açılmış ve davalarda çok sayıda kişi 'Sit Yasası'na Muhalefet'' suçundan hapis cezasına çarptırılmıştı.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber