Ücretli öğretmenler verimsiz çıktı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2005 17:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmen açığının giderilmesi amacıyla istihdam edilen ücretli öğretmenlerin verimliliğinin çok düşük olduğu ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bu uygulamayı gözden geçirmesi gerektiği bildirildi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Arslan'ın danışmanlığında Kocaeli'nde en fazla ücretli öğretmenin görev yaptığı Gebze'de gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları açıklandı.

İlçedeki 3 bin 100 öğretmenden 800'ünün ücretli olduğuna işaret edilen araştırmada, 50 ücretli ve 50 kadrolu öğretmene anket uygulandığı, ayrıca 10 okul müdürüyle mülakat yapıldığı belirtildi.

Araştırmayla, öğretmen açığının kapatılması için kısa vadeli, pratik ve düşük maliyetli bir çözüm yolu olarak görülen 'ders ücreti karşılığı öğretmen görevlendirilmesi' uygulamasının kurumsal verimliliğinin belirlenmesinin amaçlandığı vurgulanan değerlendirmede, şu tespitlere yer verildi:

''Ücretli öğretmenlerin yüzde 73'ü 22-27 yaşları arasında yeni mezun olmuş iş bulma aşamasında olan gençlerden oluşmakta. Değerlendirmeye alınan ücretli öğretmenlerin okullardaki boş kadroları doldurduğundan farklı derslere girmekte ve zaman zaman da uzmanlık alanları olmayan derslere de girdikleri belirlenmiştir.''

''YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

Kadrolu öğretmenlerin iş tatminlerin daha fazla olduğu, maddi açıdan ise hem kadrolu, hem de ücretli öğretmenlerin çok az tatmin oldukları ifade edilen sonuç raporunda, şöyle denildi: ''Ücretli öğretmenlerin işle ilgili stresleri, kadrolulara göre daha düşük düzeydedir. Bunun en önemli nedeni ise ücretli öğretmenlerin herhangi bir performans değerlendirilmesine tabi olmamasıdır.

Ücretli öğretmenlerin işine ve kurumuna duyduğu bağlılık hissi, kadrolu öğretmenlere göre daha düşüktür. Çünkü öğretmenler, okullarda geçici olarak çalıştıkları için kadrolulara göre duygusal bağlılıklarının çok az olduğu tespit edilmiştir.'' Raporun sonuç bölümünde ise şu görüşlere yer verildi:

''Milli Eğitim Bakanlığı'nın ücretli öğretmen politikasını yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. Ücret karşılığı istihdam edilen öğretmenlerin çokluğu, Bakanlığın düşük maliyet nedeniyle böyle bir politikayı tercih ettiği düşüncesini beraberinde getirmektedir. Ancak, kurumsal verimlilikleri düşük olan ücretli öğretmen sayısının azaltılması, çalıştırılanların da ciddi kriterler altında istihdam edilmesi gerekmektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber