Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı muamması

Kaynak : Taraf
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik'in görevinden istifa ettiği iddiası dün Ankara kulislerini sarstı. Başbakan Yardımcısı Arınç, ?Özçelik görevinin başında?dedi.ANKARA kulisleri dün Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın açılımdaki en yakın kurmayı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik'in görevinden ayrıldığı iddiası ile sarsıldı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç iddia üzerine, ?Şu an, dedikodunun çıktığı bugün (dün) itibariyle böyle bir şey söz konusu değil. Müsteşar Özçelik şu an görevinin başındadır. Şartların ne getirip götüreceğini Türkiye'de yaşayanlar mutlaka göreceklerdir? açıklamasını yaptı.

İnternetten kaldırıldı

Dünkü Yeniçağ gazetesinde, Atalay'a bağlı Özçelik'in istifa etiğini ileri süren bir haber yer aldı. Hükümete yakın kaynaklar ile Özçelik'in bağlı olduğu Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Özçelik'in henüz istifa etmediğini ancak söz konusu müsteşarlıkta bir görev değişiminin olacağını söylediler. Bir yetkili, ?Dışişleri'nde Özçelik'in istifa ettiğine dair ?şimdilik' bir bilgi yok. Ancak bir rahatsızlık olduğu doğru. Sayın Özçelik'in bu görevinden istifa edeceğine dair mektup cebinde olabilir? dedi. Özçelik ile müsteşarlıkta birlikte çalıştığı yakın kurmayları dün telefonlara çıkmazken, müsteşarlık internet sitesinin ?Müsteşar? bölümünden Özçelik'in ismi kaldırıldı. Kulislerde ise şu iddialar konuşuldu:

Özçelik, devletin hem Habur, hem de Oslo süreçleriyle açılım konusunda iyi niyetini göstermesine rağmen beklenen karşılığı alamadığı, aksine terör örgütü PKK ile Abdullah Öcalan'ın, Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı açılım sürecini de baltalayan saldırgan tutumunun artarak devam ettiği görüşünde. Özçelik, BDP'nin de tamamen PKK rotasında olduğunu ileri sürerek, BDP'nin açılıma siyasi zeminde hiçbir destek vermediğini dile getirdi.

Atalay rahatsızdı

Özçelik'in bu görüşleri kimi zaman medyada perde arkası bilgiler olarak, ?Artık İmralı ve PKK muhatap değil? ifadeleriyle yer aldı. Bu durumdan rahatsız olduğu ileri sürülen Başbakan Yardımcısı Atalay, Özçelik'ten fazla ön plana çıkmamasını istedi. Atalay ile Özçelik arasında 2-3 ay önce başlayan görüş ayrılığı iyice belirginleşince Özçelik, görevden affını istedi. İlk etapta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın görevden ayrılmasını istemediği Özçelik'in istifa konusunda kararlı olduğu belirtiliyor. Kulislerde Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. İhsan Bal'ın Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na atanacağı belirtiliyor.

Arınç, Bakanlar Kurulu'ndan sonra, sorular üzerine şunları söyledi: ?Hayır, böyle bir gelişme yok. Yani Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı'nın istifası söz konusu değil. Şu anda görevden alınması da söz konusu değil. Sayın Murat Özçelik şu an görevinin başındadır. Bütün bu konuşmalarımı tecrübelerinizle bilirsiniz. Şu an, dedikodunun çıktığı bugün itibariyle böyle bir şey söz konusu değil. Şartların ne getirip götüreceğini Türkiye'de yaşayanlar mutlaka göreceklerdir.?

MİLLİYET


Kamu Güvenliği Müsteşarı Murat Özçelik dün istifa etmek istedi ama vazgeçirildi

Hükümetin, Kürt sorununun çözümü konusunda oluşturduğu ve yeni diye sunulan planın mimarları arasında bulunan, Kamu Düzeni ve Güvenliği (KDG) Müsteşarı Murat Özçelik'in, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile uzun süredir yaşadığı ?doku uyuşmazlığı? nedeniyle istifa kararı aldığı ancak son anda kararından döndürüldüğü öğrenildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün ?İstifa ya da görevden alma söz konusu değil? diyerek istifa iddialarını yalanladı. Ancak geçen hafta üç-dört gün kuruma gitmediği öğrenilen Özçelik'in, cebinde taşıdığı istifa mektubunu vermekten son anda vazgeçtiği belirtiliyor. Diğer yandan, 31 mayısta kuruluşunun ikinci yılını dolduracak olan KDGM'nin, bu süre zarfında iki müsteşar eskitmesi nedeniyle, geleceği de tartışmalı hale geldi.

Barzani ile ortak misyon

Müsteşar Özçelik, uzun süre Türkiye'nin Irak Özel Temsilciliği, akabinde de Bağdat Büyükelçisi olarak görev yapması, dolayısıyla Kürt sorununda da deneyimli bir diplomat olması nedeniyle, yaklaşık 6 ay önce KDGM'nın başına getirilmişti. Özçelik, Kürt sorununun çözümünde, PKK'nın üslerinin bulunduğu Kuzey Irak'taki Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ile birlikte, örgüte silah bıraktırmada ön plana çıkmıştı.

Murat Özçelik, geçen mart ayında Taraf dahil bazı gazetelere sızdırılan ve PKK'yı, olası bir müzakerede devredışı bırakan Kürt Planı'nın mimarları arasında yer alıyor. Planın mimarlarından biri de Başbakan Erdoğan'a yakın isimlerden AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan. Beşir Atalay, sözkonusu plandan haberdar olmadığını söyleyerek, müsteşarı ile uyuşmazlık içinde olduğunun sinyallerini vermişti. Özçelik'in fazla ön plana çıkmasından Atalay'ın uzun süredir rahatsız olduğu kulislerde sıkça konuşulan bir konu.

Kafasında ne var bilemem

Diğer yandan, Özçelik'in, yakın temas içinde olduğu ve PKK'ya silah bıraktırmada önemli rol üstlenen Mesud Barzani'nin, yaklaşık iki hafta önce Türkiye'ye yaptığı ziyarette kendisiyle bir görüşmesi olmadığını belirten kaynaklar, ?Bu tuhaf bir durumdu. Rol biçtiğiniz kişiyle temasınız olmuyor? dediler. Böylece manevra alanı daraltılan Özçelik'in, artık istifasının kaçınılmaz hale geldiğini belirten aynı kaynaklar, Murat Özçelik'i Başbakan Erdoğan'ın istafadan vazgeçirmiş olabileceğini söylüyor.

Bu arada Özçelik'in Başbakan'a sunulmak üzere istifasını kendisine verdiği iddialarıyla ilgili olarak Taraf 'ın sorularını yanıtlayan Yalçın Akdoğan, ?Ben istifa makamı değilim. İstifasını bana verdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor? dedi. Yalçın Akdoğan, ?Özçelik'in istifadan döndürüldüğü? iddiaları için ise, ?Bürokratlar bağlı bulundukları hükümetin politikalarını uygularlar. Görüş ayrılığı var mı yok mu kafasında, istifa etme geçti mi geçmedi mi bunun kendisine sorulması gerek? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber