Bu kapı depremde hayata açılıyor

Van depremi sırasında çelik kapıların kilitlenerek vatandaşların evde kalması sonucu harekete geçen Sur Çelik Kapı, deprem sırasında kendiliğinden açılıyor. Kapı açılmakla kalmıyor derem anında uykuda olanları da çaldığı alarm ile uyandırıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2012 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sur Çelik Kapı, Van depreminde kapıların sıkışarak vatandaşların evlerinde mahsur kalması nedeniyle deprem anında açılan kapı üretti. Van'da meydana gelen depremde birçok vatandaşın evlerinde kapı ile kasaların sıkışması sonucu evlerinden dışarıya çıkamadığı tespit edilmesi üzerine harekete geçen firma 6 aylık çalışmanın neticesinde yeni bir buluşa imza attı. Elektrik aksamıyla çalışan depremde açılan kapı'da iki ayrı sensör bulunuyor. Deprem anındaki sarsıntıyı algılayan sensörler mekanizmaya harekete geçirip kapı kilidi açılıyor. Kilit damağı yerinden çıktığı an itici kol devreye girip yay sistemi sayesinde kapı kasa ile sıkışmadan açılıyor. Bu mekanizma üzerine yerleştirilen alarm sistemi sayesinde ev halkını da depremden haberdar eden buluş, hırsızlığa karşı da bir önlemde oluşturuyor. Sur Çelik Kapı Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Pekgüzel, depremde kendilerini kilitledikleri bilinen çelik kapı konseptine yeni bir bakış açısı kazandırarak vatandaşların mağduriyetini gidermek istediklerini söyledi.

Pekgüzel, "Van depreminden sonra bir profesörümüz çelik kapılar yüzünden deprem sırasında bazı vatandaşların evlerden çıkamadığını söylemişti. Biz de, önce insan felsefesiyle üretim yapmış olmamız nedeniyle bu uyarıyı dikkate aldık. İyi bir araştırma yaptık ve gerçekten de depremde çelik kapıların kendisini kilitlediğini öğrendik. Bunun üzerine deprem anında açılabilecek bir kapı üretelim diye ARGE servisimize talimat verdik. Yabancı olmadığımız bir konuydu. Kapının mekaniği ve elektroniğini buraya nasıl entegre ederiz diye çalıştık. Deprem esansında kasanın sıkışmaması için çalıştık. Çok güzel bir sonuç aldık. Deprem anında sensör alarmı da çalıyor. Yani vatandaş uykuda depreme yakalanırsa alarma çalıyor. Tabi bize 'hırsız da kapıyı sallarsa açabilir mi?' diye bir uyarı geldi. Bunun içinde zorlanma sırasında kapı alarmı çalmasını sağladık. Böylece kapı zorlandığı anda alarm sistemi devreye giriyor. Hırsızları da caydırıcı bir kapı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber