27 Mayıs darbesinin aktörlerinden Velidedeoğlu'nun ismi parktan silindi

27 Mayıs askeri darbesine destek veren, aynı zamanda 1961 Anayasası'nı hazırlayan ekipte yer alan Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı'nın adı Yunus Emre Parkı olarak değiştirildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2012 19:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çorum Belediyesi mayıs ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Park isimlerinde düzenlemelerin yapıldığı toplantıda yeni kurulan bir parka Atıf Hoca Parkı ismi verilmesi kararlaştırıldı. 27 Mayıs askeri darbesine destek veren ve 1961 Anayasası'nı hazırlayan ekipte bulunan Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı'nın isminin ise Yunus Emre Parkı olarak değiştirilmesi kararı alındı. Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Meclis Grubu ise yapılan yenilikleri protesto ederek salondan ayrıldı.

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü başkanlığında gerçekleşen toplantıda park isimleri verilmesi ile ilgili gündem maddeleri tartışıldıktan sonra isim değişiklikleri kararlaştırıldı. AK Partili meclis üyelerinin oylarının yeterli olması ile park isimlerinin değiştirilmesi karara bağlandı.

AK Partili Meclis Üyesi İsmail Akgöz tarafından sunulan ve kabul edilen kararın ardından Akgöz konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 12 Eylül referandumu ile birlikte, Türkiye'de yeni bir dönem başladığını belirten Akgöz darbeleri gerçekleştirenler ve onlara bu ortamı hazırlayanlar ve çanak tutanların yargılandığını söyledi. Darbeyi yapanların bir kısmının adalet karşısında, diğerlerinin ise milletin vicdanında yargılandığını dile getiren Akgöz ''Bu aşamada bizlere düşen birçok görev olmaktadır. Bunlardan bir tanesi de yanlış olarak tespit ettiğimiz hususlarda, doğruları savunmak ve bu çerçevede gerekli mücadele ve çalışmayı sürdürmektir. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu görünen kısmı ile Çorumlu bir akademisyendir. Ordinaryüs profesör olmuş bir Çorumlu'dur. Özellikle medeni hukuk dalındaki çalışmaları ile akademik olarak ordinaryüslük seviyesine çıkmıştır. Buraya kadar her şey normal ve gurur duyulacak bir durumdur. Ama bir de madalyonun öteki tarafı var. Aslında madalyonun daha baskın olan tarafı var. Bir de o taraftan bakmak gerekiyor. Hıfzı Veldet Velideoğlu, yaklaşık 20 gün sonra büyük bir üzüntü ve öfkeyle anacağımız, 27 Mayıs darbesinin önemli aktörlerindendir. Öyle ki 27 Mayıs'ın ertesi sabahı, cunta lideri Cemal Gürsel tarafından Ankara ve İstanbul üniversiteleri hukuk fakültesi öğretim üyeleri kabul edilerek, onlara yeni bir anayasa hazırlama emri verilmiştir. Ve maalesef bizim bu hemşehrimiz, bu ekibin arasında yer alan ve emredersiniz diyen ender şahsiyetlerden birisi olmuştur. Ve cunta liderine sormuştur. Anayasada yer almasını istediğiniz belirli ilkeler varmı dır diye. Halbuki bir kişinin isminin yaşatılması ve nesilden nesile geçmesi için, haksızlıkla, hukuksuzlukla ve darbelere karşı verdiği mücadele ile olması gerekir. Yoksa bunlara çanak tutması ve yardımcı olması ile değil. 27 Mayıs darbesi sonunda oluşturulan bu anayasa sonucunda ise diğer darbelere dayanak oluşturulabilecek birçok madde eklenmiştir. O sebeple bu darbeye, darbelerin anası deniliyor. Sırf Çorumlu diye, 27 Mayıs darbesinin anasına, analık eden bir kişinin isminin hafızalarda yaşatılmasını istemiyor.'' diye konuştu.

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise Türkiye'nin 9 yıldır bir değişim yaşadığını, ancak tam olarak demokrasiye kavuşamadığını dile getirdi. Belediye olarak Türkiye'nin yaşadığı sürece katkıda bulunmaya çalıştıklarını ifade eden Külcü, ''CHP'li arkadaşların belediye salonunu terk etmesine alışık değiliz, ancak zaten Parlamento'da sık sık terk edip gidiyorlar. Bizler Atıf Hoca'ya kendi çapımızda iade-i itibarda bulunduk. TBMM de Atıf Hoca'nın soyadı üzerindeki idam kararını kaldırır inşallah.'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber