Talasemi hastalığının önlenmesi için evlilik öncesi test yaptırın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2012 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalıtsal bir kan hastalığı olan talaseminin(akdeniz anemisi) önlenmesi amacıyla evlilik öncesi çiftlerin test yaptırması gerektiği vurgulandı. Kayseri İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yunus Karadağ, ülkemizde sık görülen bu hastalığa yakalanan kişilerin hayatları boyunca düzenli tedavi gördüklerini ve tedavilerinin de zor ve pahalı olduğunu söyledi.

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü nedeniyle bir açıklama yapan Dr. Yunus Karadağ, talaseminin dünyanın birçok ülkesinde görülen, anne ve babadan çocuklara geçen kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu söyledi. Bu hastalığın daha çok Akdeniz ülkelerinde görüldüğünü ve bu nedenle halk arasında 'Akdeniz Anemisi' olarak da bilindiğini belirten Karadağ, talaseminin 3 şekli olduğu bilgisini verdi. Bunlardan talasemi taşıyıcılığı tipinde bireyin tamamen sağlıklı göründüğünü ancak hafif kansızlık tespit edilebildiğini belirten Karadağ, "2. tip hastalık çocuklarda 3-4 aylıkken başlar. Sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu hastalar kendileri için gerekli hemoglobini yeterli düzeyde yapamazlar. Halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer-dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme, iskelet sisteminde değişiklik, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkarır. Bu hastalar hayatları boyunca düzenli tedavi görmek zorundadırlar. Uygulanan tedavi şekli de zor ve pahalıdır." dedi.

Kayseri İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yunus Karadağ, hastalığın 3. görülme şekli olan hafif hastalık tipinin ise, genellikle 1 yaşından sonra kendisini gösterdiğini ve bunların kan gereksinimleri daha az olan hastalar olduğunun söyledi.

Talasemi ve orak hücre anemisi hastalığının önlenmesi amacıyla evlilik öncesi çiftlerin mutlaka test yaptırması gerektiğini vurgulayan Karadağ, "Hastalığın önlenmesi ve mücadele edilmesine yönelik evlilik öncesi tarama testleri Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri'nde (AÇS), evlilik dışı diğer tarama testleri ise Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kurulan Talasemi Merkezi'nde yapılmaktadır."dedi.

Dr. Karadağ, talasemi taşıyıcılığının bir hastalık olmadığını ve hastalığa da dönüşmediğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber