'Denizli, Türkiye'de en büyük jeotermal enerji potansiyeline sahip'

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli'nin Türkiye'de en büyük jeotermal enerji potansiyeline sahip şehir olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 23:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denizli'nin sahip olduğu jeotermal kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılmaya başlanması ile birlikte alternatif sektör haline gelen seracılık alanındaki sorunlar, üretim teknikleri, maliyetler ve pazar durumu konuları, Denizli Ticaret Odası (DTO) tarafından düzenlenen ?Jeotermal Seracılık? paneli ile masaya yatırıldı. Anemon Otel'de düzenlenen panele, Vali Demir, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sebahattin Nas, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, DTO Başkanı Necdet Özer, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yusuf Gülsever ile davetliler katıldı.

Törende konuşan Vali Demir, jeotermal konusunun Denizli ve Türkiye'nin en önemli konularından birisi olduğunu belirtti. Demir, ?Jeotermal özellikle yenilenebilir enerji kaynağı olması, doğal olması, çevreye en az zarar veren veya zarar vermeyen yapısı ile ülkemizde mutlaka tercih edilmesi gereken kaynaklardan bir tanesi.? dedi. Jeotermal kaynaklardan Denizli'nin en verimli şekilde yararlanmak için önemli çalışmalar yapıldığını hatırlatan Vali Demir, ?Arkadaşlarımızla jeotermal konusunu belli başlıklara ayırdık ve çalışmalarımız bu konuda hızla devam ediyor. Hiç kuşkusuz bunlardan bir tanesi jeotermalden elektrik enerjisi üretimi. Şu anda Denizli, Türkiye'de en büyük jeotermal enerji potansiyeline sahip kent halinde. Yerli bir firmamız Kızıldere bölgesinde modern teknoloji ile bir yıl içinde 95 megavatlık enerji üretecek. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Debi olarak en zengin kaynaklar bu bölgede.? diye konuştu.

Sarayköy, Yenicekent ve Gölemezli bölgesinde çok önemli kaynakların bulunduğunu vurgulayan Vali Demir, ?Bu bölgelerimizde inanılmaz kalitede ve derecede suya sahibiz. Jeotermal enerjinin 30 °C kadar olan sıcaklıktan sağlık, 40-90 °C kadar olanından tarım, ısıtma ve soğutma, 100 °C ve daha üst ısılarda ise elektrik üretiminde yararlanıyoruz. Bunları gözeterek, kalıcı ve sürdürülebilir olarak bu sistemi devam ettirmek zorundayız.? şeklinde konuştu. Jeotermal elektrik konusunda belli bir yol haritasının ortaya çıktığını ancak seracılık ile ilgili istenen noktaya gelinemediğini açıklayan Demir, şunları kaydetti: ?Bugün itibari ile tüm Denizli'de 500 dekarlık alanda jeotermal enerji ile seracılık yapılıyor. Vatandaşımız kendi imkânları ile İl Özel İdaresinden kiralama yöntemiyle seracılık yapmaya çalışıyor. Türkiye'ye örnek olan İlimizdeki Sera Organize Bölgesinde yer tahsisi yapılabilir hale gelindi. Soğuk su kaynağı getirilmesi için çalışmalarımız son noktaya geldi. Önümüzdeki yıl içinde Sera Organize Sanayi Bölgesinde tarım yapılabilir hale gelinecek. Biz biliyoruz ki Denizli'de seracılık yapılacak alan bununla sınırlı değil. Sarayköy ve Gölemezli bölgesinde de inanılmaz kaynaklar var. Buraları da kazandırmamız gerekiyor. Bu bölgelerde soğuk su kaynağı sorunu var. Oraya gelebilecek soğuk su kaynaklarını inceledik ve bu konudaki çalışmalarımız hızla devam ediyor.?

Konuşmaların ardından Denizli'de termal sera sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri ile sektöre destek veren kurum yöneticilerine plaket verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber