Hükümet kanunu yeniledi, küçük belde belediyeleri köye dönüşüyor

Haber Giriş : 09 Haziran 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, siyasi amaçlı kurulan küçük belde belediyelerinin köye dönüştürülmesini içeren Belediye Kanunu Tasarısı'nı yeniledi.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında kanunlaşan tasarının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine yeni bir tasarı hazırlayan iktidar, nüfusu 2 binin altında bulunan beldelerin köye dönüştürülmesi öngörüsünü sürdürdü. Türkiye'de yaklaşık 400 beldeyi etkileyen değişiklik, bir sonraki yerel seçimlerde yürürlüğe girecek. Buna göre, söz konusu yerleşim yerlerindeki belediye başkanlıkları muhtarlığa dönüştürülecek. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, dün TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndan geçen tasarının, demokratik ve halkın yönetime daha çok katılmasını öngören yerel yönetimler reformunun bir parçası olduğunu söyledi. Yeni tasarının iptal edilen kanunun ruhunda bir değişiklik yapmadığını belirten Aksu, yeni düzenlemelerle tasarının mükemmel hale getirilmeye çalışıldığını ifade etti.

Türkiye'nin hemen her ilinde bulunan ve birçoğu siyasi amaçlı kurulan küçük belediyeler tarihe karışıyor. Geçtiğimiz yıl gündeme gelen ve küçük beldelerin belediye başkanları tarafından tepki gören tasarıya CHP de karşı çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına rağmen konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götüren anamuhalefet partisinin ?iptal başvurusu' kabul edildi ve şubat ayında kanun yürürlükten kalktı. Ancak küçük beldelerin ?köy olma kâbusu' sona ermedi. AK Parti, konuyla ilgili yeni bir tasarı hazırlayarak TBMM'ye sundu. Tasarıda eski düzenlemede olduğu gibi söz konusu beldelerin köye dönüştürülmesi öngörüldü.

Eski kanuna göre belediye olabilmek için nüfusun en az 2 bin olması gerekiyor. Birçok belediye devlet imkanlarından daha fazla yararlanabilmek için hayali nüfuslarla bu sayıya ulaşırken, bazı belediyelerin nüfusu da yaşanan iç göçler nedeniyle 2 binin altına düşmüş durumda. Yenilenen tasarının yürürlüğe girmesi durumunda, 2 binin altındaki belediyeler köy, bu belediyelerin başkanları ise muhtar olacak. Yaklaşık 400 belediyenin malları özel idare veya köy tüzel kişiliklerine devredilecek. Bu yılın sonuna kadar görevlerini sürdürecek ve maaşlarını alacak olan belediye başkanları, önümüzdeki yıldan itibaren görevlerine muhtar olarak devam edecek.

Yenilenen Belediye Yasası Tasarısı, belediyenin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenliyor. Tasarıya göre, yeni kurulacak belediyeler için nüfusu 5 binden yukarı olması şartı aranacak. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler ise Danıştay'ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı'nın önerisi üzerine müşterek kararname ile köye dönüştürülecek. Nüfusu 2 bin ile 5 bin arasındaki belediyelerin tüzel kişilikleri ise devam edecek. Tasarıya göre, belediyeler, asli görevlerinin yanında, okulöncesi öğretim kurumları, her türlü sağlık tesisi açabilecek ve işletebilecek, özürlü, yaşlı ve düşkünlerin kolayca hizmet almasını kolaylaştıran tedbirleri de alabilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber