İllere üniversite istekleri...

Haber Giriş : 09 Haziran 2005 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ağrı, Konya ve Mardin'de üniversite kurulması için kanun teklifleri verilirken, AK Parti Erzincan milletvekilleri Tevhit Karakaya ve Talip Kaban ise kurulacak üniversiteler için belli kriterler öngören kanun teklifi sundu.

AK Parti Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu ve arkadaşları, Ağrı'da "Ağrı Dağı Üniversitesi" adı altında üniversite kurulması için kanun teklifi verdi.
Teklifin gerekçesinde, bölgelerarası farklılıkların ortadan kalkmasının bir yolunun da üniversitelerin yaygınlaştırılması olduğu, Ağrı'da üniversite kurulması için gerekli altyapının da bulunduğu ifade edildi.

AK Parti Mardin Milletvekili Beşir Hamidi, Mardin'de, ilin adını taşıyan bir üniversite kurulması için kanun teklifi verdi. Bölgenin içinde bulunduğu ekonomik, sosyal, kültürel ve tarihi geçmişinin Mardin'e bir üniversite kurulmasının en önemli dayanağı olduğu kaydedilen gerekçede, üniversitenin aynı zamanda göçü de önleyeceği belirtildi.

AK Parti Konya Milletvekili Remzi Çetin ve arkadaşları ise Konya'da "Mevlana Üniversitesi" ve "Karatay Teknik Üniversitesi" adı altında iki üniversite kurulması için kanun teklifi verdi.

Kanun tekliflerinin gerekçelerinde, Konya'nın yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük yerleşim merkezlerinden biri olduğu ve 1 milyonun üzerindeki nüfusu ile bu üniversitelere ihtiyaç duyduğu kaydedildi.

"TABELA ÜNİVERSİTELERİ"
Bu arada, AK Parti Erzincan milletvekilleri Tevhit Karakaya ve Talip Kaban, devlet üniversiteleri ve ileri teknoloji enstitülerinin kuruluşunda belirli kriter ve esaslar aranmasını öngören bir kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye'nin 40 ilinde, 21'i vakıf olmak üzere toplam 74 üniversite bulunduğu, yeni kurulan Düzce de dahil olmak üzere 41 ilde üniversite olmadığı ifade edilerek, şöyle denildi:
"Yüksek öğretimde mevcut kapasitenin artırılmasına yönelik imkanların oluşturulması zorunluluğu vardır. Üniversitesi olmayan illerimizde üniversite açılması, bu yetersizliğin çözüm yollarından birisi olarak görülmektedir. Burada da temel sorun, yetersiz altyapı imkanlarıyla açılmış üniversitelerin "tabela üniversiteleri" olarak kalmaları, yeterince gelişememeleri ve dolayısıyla eğitim standardı üzerindeki olumsuz etki yapma riski şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Nitekim 1992 yılında çıkarılan bir kanunla kurulan 22 üniversitemiz, kuruluş ve gelişmeleri açısından ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmış, öğretim ve yönetim kadrolarının çok özverili çalışmalarına rağmen, bazıları hala temel gereksinimlerini karşılayamamış olmanın zorluklarını yaşamaktadır.
Sorunun kaynağında maddi imkansızlıklar, fiziki altyapı yetersizlikleri, öğretim elemanı yetersizliği ve bu elemanlara sağlanan imkanların tatmin edici olmayışı gibi konular vardır. Bu konularla ilgili gerekli şartların önceden gerçekleştirilmiş olması, üniversitesi olmayan illerde açılacak üniversitelerin kuruluş ve gelişme sıkıntılarını en alt düzeye indirebilecektir.
Bu kanun teklifi ile yeni kurulacak üniversitelerle ilgili bazı standartlar getirilmesi, yeni üniversitelerin kuruluş ve gelişme süreçleri için uygun altyapı hazırlanması amaçlanmaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber