Toplu sözleşmede 6. oturum/ Video

Kaynak : TRT
Haber Giriş : 17 Mayıs 2012 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Toplu Sözleşme görüşmelerinin bugün kaldığı yerden devam ediyor.

Toplu Sözleşme görüşmelerinin 6'ıncısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak.

Görüşmelerde, "Toplu Sözleşme'nin" geneli üzerinde müzakere yapılacak.

Takvimin dışına çıkılarak görüşmelere cuma günü de devam edilecek.

Hükümetin yüzde 3 +3 zam teklifine sendikalar tepki göstermiş, Memur-Sen meydanlara inerek protesto gösteri düzenlemişti.

KESK ile Kamu-Sen de hükümetin teklifini değiştirmemesi halinde 23 Mayıs'ta iş bırakma eylemine gideceklerini açıklamıştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de sendikaların eylem kararını eleştirdi.

"Medeni bir şekilde görüşmeleri sürdürüyoruz" diyen Çelik, "sendikalar keşke bizim teklifimizden sonra değerlendirme yapsalardı daha iyi olurdu. Bütçe hedeflerimiz ortada, kamu da kendi imkânlarını yeniden gözden geçirecek ve çözümden yana bir tavır koyacağız" dedi.

Görüşmelerin bugünkü oturumunda "Toplu Sözleşme"nin geneli üzerinde değerlendirmeler yapılacak.

Takvimin dışına çıkılarak taraflar, cuma günü de bir araya gelecek.

21 Mayıs Pazartesi günü ise memur ve hükümet son kez masaya oturacak, uzlaşma yönünde bir karar çıkmazsa son kararı hakem heyeti verecek.


Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: "Yarın kıran kırana pazarlık başlıyor"

Memur konfederasyonları ve hükümet, toplu sözleşme görüşmelerinin altıncısı için masa başında.

"Yarın kıran kırana pazarlık başlıyor" diyen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin teklifini beğenmediklerini yineledi, "yeni bir teklifle gelin" çağrısı yaptı.

Ahmet Gündoğdu şunları söyledi:

"Yarın kıran kırana pazarlık başlıyor. Buradan çağrıda bulunuyorum. Getirdikleri teklifi beğenmediğimiz paylaşmıştık. Onlarca kalemde teklifimize karşı, tek bir teklifle gelmelerinin bir eksiklik olduğunu paylaşmıştık.

Yarın yeni bir teklifle gelmelerini bekliyoruz. Amacımız iyi bir sonuç almak. Ümidimiz gayretimiz artmıştır. Eğer sonuç iyi olursa Türkiye kazanacak"


-İsmail Koncuk-

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmelere hizmet koluna ilişkin taleplerin ele alınmasıyla başlanmasını doğru bulmadıklarını belirterek, kamu işveren heyetinin, hizmet koluna ilişkin tekliflerine sıcak bakmadığını savundu.

Bazı hizmet kollarındaki işçilere yoğurt verilmesinin gündeme gelmesiyle ilgili Koncuk, ''Yoğurt üzerinde pekmezi de aldık. Kamu çalışanlarına hayırlı olsun. Bu anlamda kamu çalışanlarının, Kamu İşveren Heyeti'ni bir teşekkür borcu var'' diye konuştu.

Maliye Bakanlığı'nın dünkü oturumda yaptığı sunumu, ''Maliye, memuru borçlu çıkaracak endişesi de yaşadık ama Allah'tan borçlu çıkarmadılar'' diye değerlendiren Koncuk, ''Türkiye Yunanistan'a benzer'' endişelerine katılmadıklarını söyledi.

Koncuk, ''Dolar milyonerleri palazlandırılırken Türkiye Yunanistan'a dönmüyor, mutlu azınlığın gelirleri artırılırken dönmüyor, zengine teşvik verilirken Türkiye Yunanistan'a dönmüyor ama ne hikmetse kamu çalışanlarına, emeklilere zam söz konusu olunca 'Türkiye Yunanistan'a döner' endişeleriyle karşımıza geliniyor'' diye konuştu.

KESK'in de desteğiyle 23 Mayıs'ta yapacakları iş bırakma eylemine Memur-Sen'den de destek isteyen Koncuk, ''Taleplerimize cevap bulursak elbette 23 Mayıs'ta iş bırakma eylemi yapmayız, eylem yapma meraklısı değiliz ama cevap verilmezse mutlaka 23 Mayıs'ta Türkiye'de üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Bu bizi rahatsız ediyor, Hükümet'i de rahatsız ediyorsa taleplerimize cevap versinler ve iş bırakma eylemi yapmayalım'' diye konuştu.

Gazetecilerin Hükümet'ten yeni bir teklif bekleyip beklemediklerine ilişkin sorusu üzerine Koncuk, zam teklifinin 4 4 olarak revizesinin kendilerini memnun etmeyeceğini belirterek, ''Yüzde 20'lik teklifimizi yüzde 5 5 yapmaları da hiçbir kamu çalışanını memnun etmez'' diye konuştu.

''Buradan Memur-Sen'e toplu sözleşme bitmeden 21 Mayıs'ta iş bırakma eylemi teklif ediyorum''

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ''Buradan Memur-Sen'e toplu sözleşme bitmeden 21 Mayıs'ta iş bırakma eylemi teklif ediyorum'' dedi.

Memur sendikaları ile Hükümet arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin altıncı oturumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda devam ediyor.

Oturuma verilen arada gazetecilere açıklama yapan Koncuk, Türkiye Kamu-Sen ile KESK'in 23 Mayıs'ta iş bırakma eylemi yapma konusunda mutabakat sağladığını ancak Memur-Sen'den eyleme katılma konusunda olumlu ya da olumsuz bir cevap gelmediğini söyledi.

''Eylem kararımızın 23 Mayıs olması toplu sözleşme masasına hala umut bağladığımızın göstergesidir'' diyen Koncuk, toplu sözleşme sürerken iş bırakma eylemi yapmayı doğru bulmadıklarını ifade etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun 23 Mayıs'ta yapılacak iş bırakma eyleminin, Hükümet'e karşı değil Kamu Görevlileri Hakem Heyeti'ne karşı olacağını söylediğini hatırlatan Koncuk, şunları kaydetti:

''Gündoğdu'nun toplu sözleşme bitmeden iş bırakma eylemi yapma isteği varsa henüz toplu sözleşme masası devam ediyor, bu isteğine hemen cevap verebiliriz. 21 Mayıs'ta genel grev, iş bırakma eylemi yapabiliriz. Zaman geçmiş değil. KESK de kabul ederse KESK'le beraber, KESK kabul etmezse Memur-Sen'le beraber, Türkiye Kamu-Sen olarak 21 Mayıs Pazartesi günü iş bırakma eylemi yaparız. KESK ile de sözümüz üzerine 23 Mayıs'ta ikinci bir iş bırakma eylemi yaparız. Buradan Memur-Sen'e toplu sözleşme bitmeden 21 Mayıs'ta iş bırakma eylemi teklif ediyorum. Masa bitmemiştir. Memur-Sen, 21 Mayıs'ta iş bırakma kararına varsa hemen bu kararı alırız, KESK'i de ikna ederiz, 21 Mayıs'ta eylemimizi yaparız.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber