Bayburt Üniversitesi, ilk yüksek lisans öğrencisini mezun etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2012 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayburt Üniversitesi yüksek lisans örencisi Erol Şahin tarafından, 'Bayburt ilindeki sera ve konutların güneş enerjisinden doğrudan en uygun şekilde faydalanabilmeleri için optimum şekillerinin ve oryantasyonlarının belirlenmesi' isimli yüksek lisans tezi çalışması, Bayburt Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Çakır danışmanlığında yapıldı.

Çalışma kapsamında, Bayburt ili coğrafik şartları için beş farklı sera tipi belirlenerek, söz konusu seralar için ilde seracılığın yapılabileceği dönemlerde, seraların alabilecekleri toplam güneş ışınımları farklı yönlendirme açıları ve farklı sera boyutları için hesaplanarak il için en uygun sera tipleri, sera ebatları ve yönlendirme açıları belirlendi. Çalışmanın ikinci kısmında ise aynı çalışma farklı kat ve daire sayılarına sahip konut binaları için yapılarak, konutların güneşten kış sezonunda en fazla, yaz sezonunda ise en az ışınım alabilecek şekilde yönlendirebilecekleri açılar belirlendi.

Tez savunması sınavında, jüri olarak Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ş. Burhanettin Altan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Basmacı, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Çakır, Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Murat Balcı ve Yrd. Doç. Dr. Rabi Karaali hazır bulundu. Jüri üyeleri, yapılan savunma sınavının sonucunda tez çalışmasının başarılı ve Bayburt ili yanında, aynı paralelde bulunan bütün yerler ve şehirler için de faydalı ve kullanılabilir bir çalışma olduğunu belirterek, çalışmayı yapan öğrenciyi ve danışman öğretim üyesini tebrik etti.

Tez çalışmasına danışmanlık yapan Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Çakır, ?Bayburt Üniversitesi'nin ilk yüksek lisans tez çalışmasının kendisinin danışmanlığında başarıyla tamamlanmış olmasından dolayı mutlu olduğunu, ayrıca, gerek yeni kurulan üniversitelerin ve gerekse diğer üniversitelerin bulundukları şehirlere, bu şekilde bilimsel çalışmalar yaparak ilin hizmetine sunabilirler.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber