Edirne tarımını bekleyen tehlike

Trakya Doğal kaynakları ve Enerji Derneği Başkanı Hüseyin Erkin, çeltikte, buğday ve ayçiçeğinde ortaya çıkan hastalıkların son yılların tarımsal uygulamaları sonucu olduğunu savundu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2012 11:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erkin, yaptığı yazılı açıklamada, gelişmiş tarım kültürüne sahip Edirne çiftçisini yakın gelecekte bekleyen tehlikenin hızla yaklaşmakta olduğunu ileri sürdü. Bunun sebebinin son 45 yıldan beri uygulanan taban fiyat tarım politikaları olduğunu savunan Erkin, özellikle çeltik ekilen arazilerin son yıllara kadar münavebe yapılmasına rağmen taban fiyatların yüksek olmasının aynı arazilere her yıl çeltik ekilmesi arzusunu arttırdığını belirtti.

Bu uygulamayla ürün verimini düşürmemek için daha fazla gübre, kimyasal ilaç ve su kullanma zorunda kalındığını ifade eden Erkin, şunları kaydetti:

"Bu uygulama toprağı aşırı yormuş, toksik hale getirmiş, en önemlisi de toprağı tuzlandırmıştır. Bağışıklık sistemi hızla azalan toprağa her yıl yeni hibrid tohumlar atılarak toprak mukavemeti çok azaltılmıştır. Geçen yıldan itibaren başlayan ürün hastalıkları ve dekar başına verim düşüşü bu yıl ve gelecek yıllarda daha da artacaktır.

Çeltikte, buğday ve ayçiçeğinde ortaya çıkan hastalıklar son yılların tarımsal uygulamaları sonucudur. Bu konuda maalesef ilgili kurumlar hiçbir çalışma yapmamış, görünen tehlikeyi fark edememiştir. Her geçen yıl daha da zora düşen ve borçlarını ödeyemez hale gelen Edirne çiftçisinin bir çoğu haciz tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Başta ziraat odaları, Trakya Birlik, tarım il müdürlükleri, DSİ, Tarımsal Araştırma Müdürlüğü, İl Genel Meclisi gibi kurumlar ve ilgili sivil toplum birimleri temsilcileri bir araya gelerek acilen stratejik bir tarım planı hazırlayıp uygulamaya konmalıdır."

Halen Edirne'deki 440 bin hektar tarım arazisinin yüzde 30 olan sulanan miktarının hızla arttırılması için sulama projelerinin acilen bitirilmesi gerektiğini dile getiren Erkin, özellikle çeltik arazilerine pamuk, ayçiçeği, mısır, bostan gibi ürün ekilerek denenme yapılmasının desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber