'Milli iradeyi ankete indirdik'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Mayıs 2012 22:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ?65 tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasını istemiyormuş. Demokrasi anlayışına bakın. Böyle düşünen bir insanda demokrat kafa olabilir mi? Anketle milletvekili hapse atıp, anketle milletvekilini hapisten çıkaracaksın; böyle bir demokrasi anlayışı dünyanın hangi ülkesinde var? Tam bir siyasi ahlaksızlık örneği? dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında tutuklu milletvekillerinin durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Egemenliğin nasıl kullanılacağını anayasa'nın belirlediğini belirten Kılıçdaroğlu, egemenlik bir kişinin, kurumun elinde olmadığını, yasama, yürütme ve yargının elinde olduğunu söyledi. Dördüncü organın da medya olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bu dört organın milletin egemenlik hakkını kullandığını söyledi. Tutuklu milletvekillerinin kaçma şüphesiyle hapisten çıkarılmadığını belirten Kılıçdaroğlu, ?Hangi milletvekili bu ülkede kaçtı? Niye kaçsın? Bunu söylerken de insan utanır. Oturdular kendilerine göre bir oyun kurguladılar. Baktılar olmuyor, nereye gitseler tutuklu milletvekilleri gündemlerine geliyor. Bakın Pakistan'a gittiler, Pakistan'da da gündemlerine geldi. Dünyanın neresine gidersen git Recep Tayyip Erdoğan, bu demokrasi ayıbı sana söylenecektir? diye konuştu.

İktidarın, ?biz üç tane grup başkanvekilini çağıralım, başına da Meclis Başkanı gelsin, Bunlar anlaşamazlar, anlaşamadıkları da biz de millete dönüp ?şunların haline bakın, kendi aralarında biye anlaşamıyorlar, ben bunların sorunun nasıl çözeceğim' şeklinde bir kurgu yaptığını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

?Ama tam tersi oldu. Demokrasi kültürü olan her siyasi parti uzlaşmanın temel bir kural olduğunu bilmesi lazım. Oturdu üç grup başkanvekili bir metin üzerinde anlaştılar, bastılar imzayı, Cemil Çiçek'in eline verdiler. Ne oldu? Bu kez, özel görevli mahkemeli devreye koymadılar AKP MYK'sı devre girdi bu kez. Efendim neymiş? Anket yapmışlar, yüzde 60-65 tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasını istemiyormuş. Demokrasi anlayışına bakın. Böyle düşünen bir insanda demokrat kafa olabilir mi? Anketle milletvekili hapse atıp, anketle milletvekilini hapisten çıkaracaksın; böyle bir demokrasi anlayışı dünyanın hangi ülkesinde var? Tam bir siyasi ahlaksızlık örneği. Böyle bir şey olabilir mi??

Kılıçdaoğlu, CHP'nin tutuklu İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın bu anketle ilgili kamuoyuna açık bir mektup gönderdiğini ve mektubunda, ?Bir partinin genel merkezi anket yaparak mahkeme kurmakta ve karar vermektedir. Bu, hükmün öne alınmasıdır. Mahkemenin parti genel merkezine alınmasıdır, bu Meclis'in yasa yapma yetkisinin iktidar partisinin yönetim organlarına devredilmesidir. Dünyanın hiçbir yerinde anketle özgürlük pazarlığı yapılmaz. Ben af istemiyorum; bu sözlerim bir yakarış feryat değil, özgürlük ve adalet çığlığıdır. Milli iradeyi milyonlarca kişinin verdiği oy mu belirler, nasıl yapıldığı bilinmeyen birkaç bin kişilik anket mi?' dediğini kaydetti.

?MİLLİ İRADEYİ ANKETE İNDİRDİK?

?Milli iradeyi ankete indirdik? diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye genelinde en fazla 8 bin kişiyle anket yapılabileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

?O zaman biz seçimleri niye yapıyoruz? Mahkemeleri niye yapıyoruz. Suçlu mu çıktı? Yap bir anket, ankete göre suçluysa hapse atarsın, suçsuzsa serbest bırakırsın. Böyle bir anlayış hangi demokraside var. Recep Tayyip Erdoğan'a şunu anlatmak isterim; demokrasi ve özgürlük mücadelesi zor bir mücadeledir. İnsanlık tarihi demokrasi ve özgürlük mücadelesi eden insanların anılarıyla, anıtlarıyla doludur. Unutmasın, ?dünya yuvarlak' diyen bir kişiydi, ?dünya düzdür' diyen milyonlarca kişiydi. Ama o bir kişinin söylediği doğruydu. O zaman anket düzenlenseydi, değil yüzde 60, yüzde 100'ü ?dünya düzdür' çıkacaktı. Sizin anlayışınız nasıl bir anlayış, demokrasi kültürünüz nasıl bir kültür? İnsan sevgisi nasıl bir sevgi? Kin nasıl bir kindir, bu kadar içinizde tutabiliyorsunuz.?

AK Parti'nin tutuklu milletvekillerinin durumunu bilerek listesine aldığı yönündeki eleştirisine de yanıt veren Kılıçdaroğlu, ?Ya bağımsız seçilseler ne olacaktı? Bu kadar kısır bir düşünceyi Türk siyasal hayatının odak noktası hali getirmek nasıl olabilir? Postmodern bir diktatörle karşı karşıyayız. Demokrasi yok bizim ülkemizde, kimse kimseyi kandırmasın. Medya özgürlüğü mü var, demokrasi olsun. Yürütmenin yasama organı üzerinde baskısı var. O baskıya teslim olan TBMM Başkanı var. Baskının altına ezilen, istiskal edilen bir başkan var. Demokrasi gömleği giyiyorlarmış, sık sık değiştiriyorlar ya. Artık o gömlek lime lime oldu. Demokrasini, özgürlük mücadelesini yapacak olan CHP'dir ve bizim halkımızdır. Bunun mücadelesini hep beraber yapacağız? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber