Ruslar, Manisa kirazını sevdi

Türkiye'de kiraz hasadının en erken başladığı Manisa'nın Sancaklı Bozköy beldesinde, kirazın ihracatına başlandı. Beldeden 3 günde 200 ton kiraz ihraç edildi. En çok ihracat ise Rusya'ya yapıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 12:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manisa Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Kabasakal, kirazın bu yıl da üreticisinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Türkiye'de erkenci kiraz olarak bilinen ilk kiraz hasadının Manisa'nın Sancaklı Bozköy beldesinde yapıldığını, bu ayın başında başlanan kiraz toplama işleminin devam ettiğini bildirdi. Kabasakal, iç piyasa ürünlerinin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa illeri başta olmak üzere Türkiye'nin değişik illerine göndermeye devam ettiklerini kaydetti.

Bu yıl hasadın bereketli başladığını dile getiren Kabasakal, 3 gün önce ihracatı yapılan kirazları toplamaya başladıklarını, yoğun yağışlar nedeniyle kiraz toplamada bazı aksaklıklar yaşanmasına karşılık 3 gün içinde 200 ton civarında bir ihracat yaptıklarını bildirdi. Rusya, Almanya, Litvanya, Polanya ve birçok batı Avrupa ülkesine kiraz ihracatı yaptıklarını aktaran Kabasakal, ihraç ürünü kirazların yüzde 60'lık bir bölümünün Rusya'dan talep gördüğü bilgisini verdi.

İhracatı yapılan kirazların şu anda üreticinin tarlasından 8 liraya alıcı bulduğunu belirten Kabasakal, dış ülkelerdeki marketlerden alınan kirazın sofralara 15-20 euroya gelebildiğini söyledi. Fiyatların üreticiyi bu yıl son derece memnun ettiğini belirten Kabasakal, ?Bu durum çiftçilerimizi fevkalade memnun ediyor. Bu şekilde devam ederse bu sezon herhangi bir sıkıntımız görünmüyor. 3 günlük süre içinde 200 ton civarında bir rekolte elde ettik. Bunun yüzde 60'ını Rusya'ya ihraç ediyoruz. İhracatımız Avrupa'ya da yavaş yavaş yayılmaya başladı. Ortadoğu ve Arap ülkelerinde pazar arayışımız var. Bu konuda hükümetimizin de bize destek olmasını ve ışık tutmasını bekliyoruz.? dedi. Kabasakal, yıl sonu ihracat hedeflerinin 20 bin ton olduğunu kaydetti.

Üreticiler de ihraç edilecek ürünlerin kalitesinin yüksek olduğunu, dünyanın her yerinden gelecek talepleri karşılayacak kapasiteye sahip olduklarını ifade etti.

Öte yandan üreticisinin yüzünü güldüren kiraz, bölgede önemli bir istihdam sağlıyor. Manisa'nın Turgutlu, Salihli ve Alaşehir gibi ilçelerinden Sancaklı Bozköy'e gelen sezonluk işçiler kiraz toplama ve ayrıştırma işlemlerini yürütüyor. Kiraz işçileri kendilerine açılan iş sahasını en iyi şekilde değerlendirdiklerini, üretici ile birlikte kendilerinin de kazandıklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber