Türkiye'de kişi başı çiçek tüketimi 3 dolara çıktı

Süs Bitkileri Tanıtım Grubu'nun yaptığı çalışmalar iç piyasadaki çiçek tüketimini artırdı. Geçen yıla kadar Türkiye'de 1,5 dolar olan kişi başı çiçek tüketimi 3 dolara çıktı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu, geçtiğimiz yıl kurulan Süs Bitkileri Tanıtım Grubu'nun çalışmaları sonucu Türkiye'de çiçek tüketiminin kişi başı 3 dolara çıktığını söyledi. Her yıl düzenlenen Çiçek Festivali ve 2016 yılında gerçekleştirilecek EXPO'nun bu tüketimi daha da arttıracağını belirten Bağdatlıoğlu, ?İhracatımız da her yıl artıyor. 8 yıl önce 20 milyon dolar olan süs bitkileri ihracatı 2011 yılında 80 milyon dolara yükseldi. Türkiye'de üretilen 1 milyar dal kesme çiçeğin 500 milyon dalını ihraç ediyoruz. Sektör, 2023 hedeflerine ulaşması için gelişmesini sürdürmek zorunda. Çiçek Festivali bu açıdan önemli bir fırsat.? diye konuştu.

Bu yıl 25-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 8.Antalya Çiçek Festivali kapsamında Kesme Çiçek Sektörü Çalıştayı yapıldı. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen çalıştaya, sektör temsilcileri ve ilgili sivil toplum kuruluşları katıldı. Çalıştay'da konuşan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, kesme çiçek sektörünün yoktan var edildiğini söyledi.

Türkiye'de 20 yıl önce çiçeğin sadece saksıda yetiştiğinin sanıldığını ifade eden Budak, sektörde büyük emek ve gayretler sonucu geçen yıl 80 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşıldığını kaydetti. Çiçeğin sadece ekonomik olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Budak, şöyle konuştu: ?Çocukluk yıllarımızda Antalya'da inanılmaz bir çiçek sevgisi vardı. Bütün evlerin önünde gül veya çeşitli çiçekler olurdu. Ama Antalya'da artık çiçeğe yer kalmadı. Kentte çiçek bilincini tekrar geliştirmek için festival büyük önem taşıyor.?

Türkiye'de çiçeğin üzerindeki KDV'nin de çok yüksek olduğuna dikkat çeken Budak, ?Avrupa ülkelerinde çiçeğin üzerindeki KDV oranları yüzde 5-8 arasında. Türkiye'de çiçeğin KDV oranı düşürülürse halkımızın çiçeği daha çok kullanmasını sağlayabiliriz.? önerisinde bulundu. Budak, Antalya'daki çarpık kentleşme ve betonlaşmanın da çiçekle önlenebileceğini savundu. Çiçek sektörünün dünyada 60 milyar doların üzerinde bir ticaret hacmine sahip olduğuna da işaret eden Budak, ?Sektörün Avrupa'daki perakende satışı ise 40 milyar dolara ulaştı. Türkiye'de 80 milyon dolar değerinde süs bitkisi ihracatı yapılıyor. Bu çok az. Yapılacak bir takım düzenlemelerle Hollanda ile mukayese edemeyiz ama İspanya'yı yakalayabiliriz.? diye konuştu.

S.S Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Yazıcı da, çiçek üreticilerinin ihracata yönlendirilmesi gerektiğini söyledi. EXPO ile hem peyzajda hem de kesme çiçekte büyük atılımlar olacağına inandığını dile getiren Yazıcı, şunları söyledi: ?Türkiye'de 16 şubemiz var. Son 10 yılda mezatçılığa 10 milyon dolar yatırım yaptık. Kooperatif olarak 2011 yılında ihracata başladı. Geçen yıl 73 milyon dolarlık ciro gerçekleştirdik. Kooperatifler, çiçek üretim ve ihracatının lokomotifi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber