Başbakan'a son sistem koruma

Haber Giriş : 20 Haziran 2005 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlığa iki adet C-4 plastik bomba tarayıcısı alındı. Gelen hediye tablolar bile kontrolden geçirilecek. Dedektörler, tüm yurt içi ve yurt dışı gezilerinde kullanılacak.

Başbakan Erdoğan, bundan sonra dışarıdan gelebilecek olası bir bombalı ya da kimyasal saldırıya karşı daha iyi korunacak. Başbakanlık Koruma Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan bomba ekibine C- 4 ve nitro gibi patlayıcıları kolaylıkla tespit edebilen iki adet dedektör alındı. Bir tablonun içine gizlenmiş olsa bile patlayıcıyı tespit eden iyon yakalayıcı dedektör ile Başbakan Erdoğan'a verilen hediye tablolar, kilimler, fotoğraflar, koliler ve paketler sıkı kontrolden geçirilecek. Seyyar olarak da kullanılabilen patlayıcı dedektörü Başbakan Erdoğan'ın yurt dışı ve yurt içi seyahatlerine de götürülecek. Dedektörün Başbakanlık'ta kullanılmaya başlanmasından kısa bir süre sonra Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın K. Irak'tan Türkiye'ye geçen teröristlerin beraberlerinde C-4 patlayıcı getirdiklerini açıklamıştı.

PATLAYICIYA AF YOK

Dedektör ve dedektörün bağlı olduğu entegre bilgisayardan oluşan sistem, patlayıcı maddenin gizlenmiş olduğu bavul, araç, kargo paketi, tablo, kilim gibi eşyaların içine yerleştirilen veya üzerine bulaşan her türlü maddeyi tespit edebiliyor. Kaçak maddenin saklanmış olduğu her türlü yüzey, duvar, yer zemini, mobilya, cep telefonu, bilgisayar ve hatta insanlar testten geçirilebiliyor. Tarama işlemini 3-8 saniye gibi kısa bir sürede yapan ve İyon Yakalayıcı Mobilite Spektrometresi olarak adlandırılan cihaz, rdx, semtex, C2, C3, C4, petn, nitro ve tnt bazlı tüm patlayıcıları tespit ediyor. Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yaptığı ziyarette, gazeteciler bu cihazlarla kontrolden geçirilmişlerdi. Başbakanlık Koruma Müdürlüğü'nde görev yapan bomba ekibinde biri başkomiser olmak üzere 6 uzman polis görev yapıyor. 2002 yılında gelişen teknolojiye bağlı olarak teröristler tarafından kullanılan yeni bomba sistemlerine ilişkin 'Tekamül Eğitimi' alan ekip üyelerinin "Yeterlilik Belgeleri" bulunuyor.

Dünden Bugüne Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber