Tarihi Adramytteion Şehri gün yüzüne çıkarılıyor

Burhaniye'de bulunan tarihi Adramytteion şehri için Belediye Başkanı Fikret Akova'nın uzun uğraşları sonucu Kültür Bakanlığı'ndan kazı izni alınması Burhaniye'de büyük sevince yolaçtı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milattan önce 1200'den sonra, Truva Savaşları öncesinde kurulan ve bugüne kadar sırasıyla Lidyalılar, Persler, Makedonya, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu egemenliklerini gören Adramytteion antik kentinde, 2012 kazılarının Temmuz ayı sonunda başlayacağı bildirildi.

Burhaniye'nin turistik mahallesi Ören'in antik çağdaki adını taşıyan Adramytteion antik kentindeki kazı çalışmaları 6 yıldır yapılmıyordu. İçinde yer aldığı bölge doayısıyla deniz ticareti ve gemi yapımı yönünden büyük önem taşıyan Adramytteion'un gemilerinin, Filistin'e kadar gittiğini belgeleyen en önemli olayın Hristiyan azizlerinden Aziz Paulus'un Roma yolculuğunda Filistin'den bindiği geminin bir Adramytteion gemisi olduğuna dair İncil'den alınan bilgi. Adramytteion kenti, Lidyalılardan sonra Perslerin, Makedonyalıların, daha sonra da Romalıların egemenliğine girdi. Roma'nın bölünmesinden sonra Bizans sınırları içerisinde kalan şehir, yaklaşık 200 yıl bu egemenlik altında kaldı. MS 718 yılında İstanbul'u kuşatan İslam ordularınca ele geçirildi. 1076'da Anadolu Selçukluları'nın egemenliğine giren şehir, daha sonra Haçlı seferleri sırasında haçlı orduları tarafından ele geçirilip yağmalandı.

Adramytteion şehrinin bunduğu yer belirlenmiş ve şu anda Ören Mahallesi altında yer alıyor. Üzerinde mahalleyi oluşturan konutlar ve turistik tesisler bulunan Adramytteion'un gün yüzüne çıkarılması için Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova'nın çabaları sonuç verdi ve bu yıl Temmuz ayı sonunda kazılara başlanacak. Toprak altında gömülü şehir, yüzyıllardan beri güneşi görmek için bekliyor. Şehirde ilk kazı çalışmaları 1999 yılında Profesör Dr. Engin Beksaç tarafından başlatılmış, daha sonra Profesör Dr. Tülin Çoruhlu tarafından devam ettirilmiş ve 2006 yılında sonlandırılmıştı. Bu süre zarfında yapılan kazıların oldukça sınırlı bir alanda gerçekleştirildiği kaydedildi. 2004 yılında göreve gelen Belediye Başkanı Fikret Akova, kazının Burhaniye ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temasa geçti. Akova zaman zaman kazı çalışmalarının devam etmesini sağladı. Yaklaşık 6 yıl önce duran kazılara nihayet uzun uğraşlar sonucu Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, bizzat takip ederek Kültür Bakanlığı'ndaki yetkilileri ikna edip kazı izni alındı.

Burhaniye Kuva-yi Milliye Kültür Müzesi Müdürü Arkeolog Esma Esin Çimen, yaptığı açıklamada, ?Yapılacak olan çalışma Temmuz sonunda başlayacak olup Eylül ayına kadar devam edecektir. Balıkesir Müze Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülecek olan çalışmanın Bilimsel Danışmanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Murat Özgen'dir. Antik çağda oldukça fazla sayıda basılmış olup, günümüzde çeşitli koleksiyonerlerin kayıtlarında kente ait sikke yer almaktadır. Kentte daha önceki yıllarda çıkan heykel ve eserler çevre müzelerde sergilenmektedir. Bu yılki ve bundan sonra yapılacak çalışmalarda çıkarılacak olan eserler belediyemizin müzesinde sergilenecektir.? dedi.

Başkan Akova'nın, 'Büyük Hayali' olarak gördüğü Adramytteion şehrinin gün yüzüne çıkarılması sonrasında Burhaniye'nin Efes ve Bergama antik şehirleri gibi olması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber