TÜBİTAK Kanunu'nda değişiklik teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti İstanbul milletvekilleri Türkan Dağoğlu ve Sevim Savaşer, TÜBİTAK Başkanı'nın görev süresinin 3 yıldan 5 yıla çıkarılması amacıyla yasa teklifi verdi.

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklif, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Kurulması Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasını içeriyor.

Teklifle, kurumun görevleri yeniden belirleniyor. Kurum; görevlerini yerine getirmek amacıyla kuluçka merkezi, teknoloji merkezi, teknoloji transfer ofisleri, proje geliştirme ve bilgi aktarma merkezleri, bilim merkezi, bilim parkı ve benzerlerini kurmak ve desteklemek, yurtdışı irtibat büroları kurmak, destek programları oluşturmak, işbirliği ağları ve kümelenme faaliyetlerini desteklemek, proje pazarı, bilim fuarı, yarışma ve benzeri etkinlikler düzenlemek ve desteklemek, ödül, burs ve teşvik ikramiyesi vermek, Bilim Kurulu tarafından belirlenecek usul ve esaslar doğrultusunda teminat alınmaksızın hibe ve kredi olarak sermaye desteği sağlayabilecek, ön ödemede bulunacak.

Kurumun bünyesinde elde edilen tüm fikri ve sınai haklar bedelli veya bedelsiz devretmeye, lisans vermeye veya bu hakların konusu ürünlerin üretim ve satışını yapmaya ve bu amaçla şirket kurmaya Bilim Kurulu karar verebilecek.

Başkan'ın görev süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarılıyor. Değişikliğin gerekçesi olarak; Türkiye'de benzer kurumlardaki düzenlemeler uygun olarak TÜBİTAK'ın görev ve faaliyetleri çerçevesinde bir programın hazırlanması, başlatılması ve yürütülmesi ile ilk sonuçlarının izlenmesi için gereken sürenin ortalama 5 yıl olacağı dikkate alınarak yönetim istikrarının sağlanması ifade edildi.

Bu değişiklik, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle görev yapmakta olan başkan hakkında da uygulanacak.

-''Buluşların ticarileştirilebilmesi...''

Teklifin gerekçesinde, Ulusal Bilim Teknoloji ve Yenilik Stratejisi (UBTYS) 2011-2016'de belirlenen hedefler arasında; araştırma sonuçlarının ticari ürün ve hizmete dönüşümünün teşvik edilmesi, çok ortaklı ve çok disiplinli Ar-Ge ve yenilik işbirliği kültürünün yaygınlaştırılması, KOBİ'lerin yenilik sistemindeki daha güçlü aktörler olmalarının teşvik edilmesinin yer aldığı belirtildi.

Teklifle, belirtilen hedeflere ulaşılabilmesi için Kurumun Ar-Ge faaliyetlerinden elde edilen know-how ve buluşların ticarileştirilebilmesi için spin-off şirketlerin kurulabilmesinin amaçlandığı, ayrıca söz konusu know-how ve buluşların ticarileştirilebilmesi için ara yüz görevi görecek yapıların kurulmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Buluşların ticarileştirilebilmesine yönelik faaliyette bulunan tüzel kişi ve fonlara Kurum tarafından destek sağlanması ile yönetiminde yer almayı sağlayacak şekilde, imtiyazlı pay almak kaydıyla bu amaçla şirket kurmak veya kurulmuş şirkete ortak olarak faaliyetleri bizzat yönlendirmek, böylelikle erken aşamadaki gelişme potansiyeli olan buluş sahibi girişimcilere verilen desteklerin artırılmasının amaçlandığı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber