Kadınlara, 'cihazları tasarruflu kullanın' çağrısı

Bursa Kent Konseyi Koza Çalışma Grubu, halkı enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmek amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (BUSMEK)'nda enerji konulu seminerler düzenlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2012 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BUSMEK, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü, Bosch AŞ, Bursa İl Müftülüğü ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü'nün de ortak olduğu seminerler, Merinos, Erikli, Gürsu, Alacahırka, Beşevler, Gemlik ve Hürriyet kurs merkezlerinde yapıldı. Hedef kitlenin 20 ile 60 yaş arasındaki kadınların olduğu projede, eğitmenler Şule Altun, Songül Lemahmutoğlu, Güler Tali, Emine Özteber ve Fatma Erdönmez tarafından enerji kullanımının püf noktaları anlatıldı.

"CİHAZLARI VERİMLİ KULLANIRSANIZ YÜZDE 45 TASARRUF SAĞLAYABİLİRSİNİZ"

Evlerde kullanılan elektriğin yüzde 80'inin elektrikli ve elektronik aletlerde tüketildiğini hatırlatan eğitmenler, verimli cihazların kullanılmasıyla ortalama yüzde 45 tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

Televizyon, bilgisayar ve mikrodalga fırının çalışmadığı zamanlarda da enerji tükettiğini belirten eğitmenler, evlerdeki enerji tüketim listesinin en başında buzdolaplarının geldiğini ifade etti. Buzdolabı kapağının uzun süre açık tutulmamasını isteyen eğitmenler, sıvı yiyeceklerin de üzerinin kapatılmamasını tavsiye etti. Buzdolabı ve derin dondurucuların, fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından uzak yerlere yerleştirilmesini isteyen eğitmenler, çamaşır makinesinde ise yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık veya soğuk suyla yıkama yapılabileceğini belirtti.

Bursa Kent Konseyi Koza Çalışma Grubu Temsilcisi Doç. Dr. Şule Altun, ütü, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, saç kurutma makinesi, televizyon gibi cihazları en fazla kadınların kullandığını hatırlattı. Altun, ?Kadınlarımız aynı zamanda evde çocukların eğitilmesi konusunda en fazla etkin olan bireylerdir. Dolayısıyla kadınların bu konuda eğitilmesi, dolaylı olarak çocuklarının eğitilmesi anlamına geliyor. Bu yüzden ?evlerde enerji verimliliği' projesini çok önemsiyoruz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber