Burhaniye Belediyesi'nde toplu sözleşme sevinci

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, Belediye ile Genel İş Sendikası arasında geçtiğimiz günlerde imzalanan toplu sözleşmenin resmi töreni yapıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 18:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye Düğün Salonu'nda yapılan törene, bazı işçilerin gelmemesi başkan Akova'nın tepkisini çekti. İşçilerin ekmeklerine sahip çıkmalarını

isteyen Belediye Başkanı Fikret Akova, salonun dolmasını beklediğini söyledi. Yapılan toplu iş görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanması üzerine yapılan imza törenine Genel İş Toplu Sözleşme daire başkanı Alaattin Öztürk, Eğitim Daire başkanı Hüseyin Yaman, Bursa Şube başkanı Selahattin Akan, Bandırma Şube Başkanı Recep Kum ile Burhaniye Belediye meclis üyeleri ve işçiler katıldı. Disk'e bağlı Genel İş Sendikası Toplu Sözleşme Daire Başkanı Alaattin Öztürk, işçilere hitaben yaptığı konuşmada, "Türkiye önemli bir süreçten geçiyor. Ak Parti, yaptığımız çalışmalar ile tüm çalışanlar kıdem tazminatı alacak diyor. Bu söz bir hayalden öte geçmiyor. Bizleri böylesine yalanlar ile kandırıyorlar. Biz elimizdekini korumak istiyoruz.

Elimizdeki kazanımları kaybetmek istemiyoruz. Toplumsal olarak muhalefet yapmak zorundayız. Birleşmeliyiz. İnsanlar artık köle gibi alınıp satılır hale getiriliyor. Önümüzde böyle bir süreç var. İnanıyorum ki, Burhaniye belediyesi emekçisine en iyi imkanları sağladı. Tüm olanaklarını zorlayarak bu sözleşmenin altına imza koydu. Başkan Akova'yı kutluyor, işçilerimiz adına teşekkür ediyoruz" dedi.

Eğitim Daire başkanı Hüseyin Yaman ise, "159 işçimizi kapsayan bu toplu sözleşme hepimize hayırlı olsun. Sınıf savaşında 12 Eylül darbesi ile başlayan, daha sonra 24 Ocak kararları ile devam eden, Turgut Özal ve Tansu Çiller ile artan bir baskının içerisindeyiz. 30 yılı aşkın bu baskılar nedeniyle işçi sınıfı önemli kazanımlarını kaybetti. Bu ülkede 14 milyon çalışan var. Bakıldığında bu 14 milyon işçiden yüzde 5'i örgütlü. Oysa 12 Eylül öncesinde çalışanın daha az olduğu o dönemlerde örgütlü çalışan çok daha fazlaydı. Birlik zamanı gelmiş ve geçiyor. Tüm işçilerin, memurların, çalışanların birleşmesi lazım. Daha fazla zaman kaybedemeyiz" dedi. Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova ise " Bir süre önce bir torba yasayı önümüze getirdiler. Bu torba yasada Burhaniye belediyesinde 80 işçi fazlalığı vardı. ve bu 80 kişilik fazlalığın listesini yaparak Balıkesir Valiliğine teslim etmemiz gerekiyordu. Oysa bizler Sosyal Demokrasiye inanmış, Sosyal hak ve adalete inanmış, emekten yana bir belediye olduğumuz nedeniyle böyle bir bildirimi yapmadık. Ben görev yaparken kimsenin burnunun kanamasına gönlüm razı olmaz. Lütfen her arkadaşım ekmeğine sahip çıksın. Size uzatılan bu ekmeğe alnımızın teri ile karşılık verelim, taçlandıralım. Evimize götürdüğümüz ekmeğin kıymetini bilelim. Ben bir işverenim. Ben 35 yıldır toplu iş sözleşmelerine giriyorum. Benim tarzım keser misali değil, testere misali. Herkesin emeğine saygı göstermek ve hak ettiğini almasını sağlamak istiyorum. Eğer bizler Torba Yasa nedeniyle 80 kişiyi işten çıkarsaydık, bu gün 3 trilyon kara geçerdik. Ama biz bunu yapmadık. 40 bin liradan 80 kişiyi hesaplayın. Biz her şeyi göze aldık ve işçi çıkarmaya karşı durduk. Ben Burhaniye belediye başkanı olarak yapabildiğimin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Önemli kararlar bunlar. Bunun bir bedeli var. Ben her zaman ekmeğine sahip çıkandan yanayım. Bozguncuyla, kaytaranla işimiz olmaz. Eğer karnından konuşan, samimi olmayan işçi arkadaşımız varsa, bu arkadaşlar ile çalışmamız doğru olmaz. Buradan sesleniyorum. Eğer bizimle çalışmak istemeyen varsa, hemen yarın gelsin. Tazminatını hesaplayıp tüm haklarını da veririm ve yolumuzu ayırırım" dedi. Akova,

son olarak, maaş farklarınız 15 Haziranda ödenecek müjdesini de verdi. Daha sonra sendikacılar ve başkan Akova, toplu sözleşme tutanağını imzaladılar. Tören Pilav ayran dağıtımı ile sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber