Bakan Koç'tan CHP'li Ersin'e cevap

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2005 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, CHP Milletvekili Ahmet Ersin'in Bakan Koç'un soru önergesini protesto etmesi ve Koç'a 'Şakşuka efesi' dediğinin hatırlatılması üzerine, "Ben Aydın efesiyim, efeler kıvırtmaz, efeler de söylediği sözü de geri almaz" cevabını verdi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Olağan Meclis Toplantısı bugün, ATO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan ATO Başkanı Sinan Aygün, mağaza, otel ve diğer işletmelerde çalınan müziklerden dolayı Müzik Birlikleri tarafından alınan telif ücretlerini yüksekliğini dile getirdi. Aygün, telif ücreti vermeye karşı olmadıklarını ancak, Avrupa ve Amerika'ya göre, Türkiye'deki fiyatların çok yüksek olduğunu söyledi. Aygün ayrıca, Müzik Birliklerinin tek çatı altında toplanması gerektiğini ve bu şekilde anlaşmanın daha kolay olduğunu da belirtti. Aygün, durumun değişmemesi halinde Ankara'daki tüm işyerlerinde müzik yayınını kesme kararı alabileceklerini ve ATO tarafından hazırlanan bir CD'nin çalınabileceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise, müzik birliklerinin diğer birlikler gibi tam oturmadığını ve problemleri olduğunu belirterek, birkaç hafta önce bu birliklerle toplantılar yaptığını kaydetti. Bakan Koç, toplantılarda belirli bir noktaya ulaşıldığını belirterek, "Telif hakkı bir maldır, malın çalınmasına kimse rıza göstermez. Ancak malı fahiş fiyata satmak da yanlıştır" diye konuştu.

Koç, iş yerleri ve müzik birliklerinin uzlaşma kültürü ile anlaşabileceklerine dikkat çekti. Telif hakkı ödenmeyen eserlerin de bulunduğunu ve bunların çalınması halinde fiyatların düşebileceğini de ifade den Koç, "Bu işi çözeceğiz. Telif bir haktır, icattır. Onu bulan ve icat edenlerin hakkı verilmelidir" dedi.

Türk bestekarların çok zor durumlarda olduğunu belirten Koç, yaptığı toplantılarda fiyatların üçte bir oranında düşürülebileceğini görüştüklerini de bildirdi. Bakanlık olarak Ankara ile ilgili projelerini de anlatan Koç, Atatürk Kültür Merkezi, 19 Mayıs Stadyumu ve Gençlik Parkı'nı de içine alan bir bölgeyi Ankara'nın Kültür Merkezi haline getireceklerini kaydetti. Projelerin hazırlandığını ve temmuz ayında cumhurbaşkanının onayına sunulacağını bildiren Koç, Bakanlık ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışacaklarını bildirdi. Gimat bünyesindeki Kültür Merkezi'nin Bakanlığa devri ve Çayyolu'ndaki salonlarla birlikte Ankara'nın iki yeni sahneye daha kavuşacağını belirten Koç, bunlardan birinde opera performansının da mümkün olacağını kaydetti. Ulus'tan başlayan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni merkez alan ve Ankara Kalesi'ni de içine alan bir bölgede çalışmalar yapılacağını ve bölgenin 'Müze Kent' haline dönüştürüleceğini de dile getiren Koç, tadilattaki Ankara kütüphanelerinin de en kısa zamanda hizmete açılacağını söyledi.

Göreve geldiği dönemde Türkiye genelinde 32 müzenin kapalı olduğunu ve bunları açmak için başbakana söz verdiğini anlatan Koç, 4 müzenin açıldığını ve 10 - 15 müzenin de temmuz ayı içinde açılacağını kaydetti. Koç, 2005 yılında Türkiye'de kapalı müze kalmayacağını belirterek, 10 yeni müze daha açılacağı müjdesini de verdi. Ayrıca, Ankara'da Türk dünyası eserlerinin minyatür modelinin kurulmasını planladıklarını ve projede Türk dünyasının önde gelen tarihi eserlerinin küçük boyutlu modellerinin yer alacağı bir tarihi müze inşa edileceğini bildiren Koç, projenin 50 - 60 trilyon bütçesi olduğunu bildirdi. Kongre turizminin de çok önemli olduğunu ifade eden Koç, bunun için yeni kongre merkezlerine ihtiyaç olduğunu söyledi. Ankara'ya bağlı, Ayaş, Güdül, Beypazarı ve Nallıhan'a yönelik turizm talebinde artış olduğunu belirten Koç, Orta Anadolu ve özellikle Yozgat'ın termal bölge olacağını söyledi.

Daha sonra bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Koç, Türk dünyası eserlerinin yer alacağı projede, sadece Türkiye değil, Türkiye dışındaki Türk eserlerini de yer alacağını söyledi. Koç projenin nerede yapılacağını saklı tutuklarını belirterek, "Biz nereye sahip olmak istersek oranın fiyatları artıyor" dedi.

CHP Milletvekili Ahmet Ersin'in Bakan Koç'un soru önergesini protesto etmesi ve Koç'a 'Şakşuka efesi' dediğinin hatırlatılması üzerine Koç, "Ben Aydın efesiyim, efeler kıvırtmaz, efeler de söylediği sözü de geri almaz" cevabını verdi.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber