Yanlış kıble iddiasına Büyükşehir'den açıklama

Sultanbeyli'de Teferrüç Mezarlığı'nda, yüzlerce mezarın yönünün yanlış olduğuna ilişkin iddialara İstanbul Büyükşehir Belediyesi açıklık getirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 18:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yetkililer söz konusu mezarlığın 2007 yılında sorumluluğunun belediyeye geçtiğini, bu tarihten önce yapılan definlerin yerel halk tarafından teknik inceleme yapılmadan gerçekleştirildiğini belirtti.

Teferrüç Mezarlığı'nda mezarların birçoğunun kıbleye göre 45 derece farklı olduğu iddiası vatandaşların tepkisini çekti. İddialara ilişkin yazılı açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, mezarlığın idari sorumluluğunun Mezarlıklar Müdürlüğü'ne geçmeden önce orman vasfında bir yer olduğu belirtildi. Vatandaşların arazinin orman olduğu dönemlerde cenazelerini gelişigüzel defnettiğini dile getiren yetkililer, söz konusu yerin 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü sorumluluğuna geçtiğini bildirdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: ?Söz konusu mezarlık 5216 sayılı yasayla, 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü sorumluluğuna geçmiş olup, parselasyonu ve çevre düzenlemesi kurumumuz tarafından yapılmamıştır. Teferrüç Mezarlığı'na 2007 yılından önce yapılan definler, yerel halk tarafından, hiç bir teknik inceleme ve araştırma yapılmadan gerçekleştirilmiştir. Bundan dolayı da 2007 yılına kadar, ilk defnedilen cenazenin yönü baz alınarak diğer cenazelerin de bu yön doğrultusunda defnedildikleri tahmin edilmektedir. 2007 yılında Teferrüç Mezarlığı'nın Mezarlıklar Müdürlüğü sorumluluğuna geçmesinden sonra da, geçmişteki mezarların kıble tayininin doğru olduğu kanaatiyle hareket edilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne bağlı tüm mezarlıklarda parselasyon işlemi yapılırken, kıble yönünün belirlenmesi teknik cihazlar ve Mühendislerden oluşan bir ekip eşliğinde, İstanbul için belirlenmiş olan, kıble yönü kuzeye göre 152 derece olacak şekilde yapılmaktadır. Bu sebeple de Müdürlüğümüzce parselasyonu yapılan mezarlıklarda böyle bir durum olası değildir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber