Afyon, 180 milyon dolarlık yatırımla 'termalin başkenti' unvanını pekiştirecek

Türkiye'nin termal başkenti Afyonkarahisar'da, 180 milyon dolarlık üç tesisin yapımı devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 bin 800 yatak kapasiteli olacak yeni otellerin iki yılda tamamlanması hedefleniyor. Beş yıldızlı 5 termal otellin bulunduğu kentte, 5 yıl içerisinde yatak kapasitesinin 20 bini bulması bekleniyor.

Afyonkarahisar Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ATTİD) Başkanı Ali Acar, şifa bulmak isteyen her 3 kişiden birisinin Afyonkarahisar termallerini tercih ettiğini söyledi. Türkiye'de verilen sağlık hizmetlerinin Avrupa'ya oranla ortalama 50 daha ucuz olduğunu belirten Acar, Türkiye'nin uluslararası standartlara uygun toplam yatak sayısının yaklaşık 30 bin civarında olduğun belirtti. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü(MTA)'nün verilerine göre Türkiye'de yaklaşık bin 600 termal kaynak bulunduğunu ifade eden Acar, ?Türkiye'deki termal sularımız, debi ve sıcaklıkları hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile dünyada 3'ncü, Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır. Ülkemizin toplam termal yatak sayısının yüzde 33'ü termalin merkezi Afyonkarahisar'dadır. Diğer bir değişle şifa arayan her 3 kişiden biri Afyonkarahisar termallerini tercih etmektedir.? dedi.

HAVALİMANI VE HIZLI TREN SEKTÖRÜ PATLATACAK

Afyonkarahisar'ın 2008 yılında bakanlar kurulu kararı ile ?termalin başkenti' ilan edildiğini hatırlatan Acar, tesis ve termal otel alanında çok hızlı şekilde yatırımların devam ettiğini anlattı. Acar, ?Afyonkarahisar'da 4 yıl önce Kütahya il sınırları içerisinde bulunan Altıntaş ilçesinde yapımına başlanan Zafer Havalimanı'nın 4 ay sonra açılması planlanmaktadır. Bununla beraber Afyonkarahisar'dan geçecek olan hızlı tren projesi bölgeye ayrıca bir önem katacaktır. Bunlar termal turizmi patlatacak önemli gelişmelerdir. Özellikle yurtdışından dinlenme ve tedavi amaçlı yabancıların gözdesi durumuna gelecektir.? diye konuştu.

Türkiye'ye 2023 yılına kadar Avrupa'dan termal amaçlı 15 milyon turistin gelmesinin hedeflendiğini belirten Acar şunları söyledi: ?Avrupalı sigorta şirketlerinin gözü, kulağı Türkiye termal turizmindeki gelişmelerde. Termal turizmde yatırım yapılabilecek en rantabl yer ise Afyonkarahisar ili olacaktır, olmalıdır. Nedeni ise bütün yolların kesiştiği bir coğrafi konumda ve ulaşımın her türlü araçla yapılabildiği bir noktada olmasıdır. Termal kuyularındaki debilerin çok yüksek ve mineral içeriğinin standartların üzerinde olması yatırımcılar için ve şifa bulmaya gelen misafirler tarafından tercih edilen bir yer olmasını sağlamaktadır.?

5 YILDA 20 BİN YATAK KAPASİTESİNE ULAŞILACAK

Afyonkarahisar termal bölgesinde 4 termal su havzası bulunduğunu ifade eden Acar, Ömer-Gecek havzasından çıkan ve oteller bölgesine giden suyun kullanılması ve korunmasına yönelik turizm hattı kurulduğunu, böylelikle suların daha verimli kullanılmasının sağlandığını kaydetti. Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Kaynaklar bilinçli kullanılır, yapılacak tesislerin alt yapıları teknolojik otomasyonla donatılır ise 50 bin yatak kapasitesine sorunsuzca termal su sağlanabilir. Bu yatak kapasitesine ulaşılmak isteniyorsa; ferdi olan konutların, villaların odalarına su verilmemeli, bu kuruluşlarda şifa havuzları yaparak ortak kullanımı sağlamalıdır. Zaten Avrupa uyum yasalarından dolayı da ferdi kullanmak yasaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber