Çağlayan, Libya'ya gidiyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, resmi temaslarda bulunmak üzere yarın Libya'ya gidiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2012 17:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çağlayan, burada Türkiye'den müteahhitlerin inşasını ve onarımını üstlendiği kamu binalarının teslim törenine katılacak.

Çağlayan, ayrıca Libya Başbakanı ve Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) Başkanı tarafından kabul edilecek. Ekonomi Bakanı, Planlama Bakanı ve Maliye Bakanı ile görüşmelerde bulunacak. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ayrıca Libya'da yerleşik Türk firmaları ile de biraraya gelecek.

İkili ticari ve ekonomik ilişkilere dair birçok gündem maddesinin ele alınacağı resmi temaslarda, Libya'da son dönemde yürürlüğe konulan ve Türk firmalarını da yakından ilgilendiren çeşitli kanun ve düzenlemeler de dahil olmak üzere Türk müteahhitlik firmalarının Libya'ya dönüşü ile ilgili konular görüşülecek.

UGK, tarafından ve özellikle seçimler öncesinde işveren idarelerin tasarruf tedbirlerine yönelik olarak çıkarılan 36 sayılı Kanun ile 10 Türk firmasının da aralarında bulunduğu toplam 338 kişi/şirketin malvarlıkları devlet kontrolüne alındı. Türk işadamlarının haklarını ve Libya'daki yatırımlarını korumak üzere, söz konusu gelişmenin ortaya çıktığı ilk andan itibaren yürütülen üst düzey temaslar neticesinde, UGK tarafından 47 sayılı ikinci bir Kanun çıkarılarak Türk firmalarının söz konusu listeden çıkarılması sağlandı.

Ziyaret süresince, projeleri yarım kalan Türk müteahhitlerinin zarar ve kayıplarının makul düzeylere çekilerek, söz konusu firmaların Libya'ya dönüşleri hususunda Libyalı makamlar ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirilecek.

Libya ile olan ticaretimiz 2003 yılından itibaren düzenli olarak artmış, 2010 yılında 2,3 milyar dolara ulaşmıştı. 2011 yılından itibaren Libya'da yaşanan olumsuz ortam ticaretimizi etkilemişti. Bu süreçte, Libya'ya ihracatımız yüzde 61 azalarak 747 milyon dolar, Libya'dan ithalatımız ise %67 azalarak 139 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti. Ülkede oluşan istikrara bağlı olarak 2012 yılında tekrar hızlı bir yükseliş eğilimi yakalayan ticaret hacmimizde, 2012 yılının ilk dört aylık verilerine göre, bir önceki döneme göre 4 kata yakın bir artış yaşanmıştı. Bu dönemde ihracatımız 271 milyon dolardan 705 milyon dolara, ithalatımız ise 124 milyon dolardan 364 milyon dolara yükselmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber