Ultraviyole ışınlarına karşı korumalı gözlük kullanın

Yazın gelmesiyle birlikte etkili olan güneş ışınları gözlere önemli ölçüde zarar verebiliyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazın gelmesiyle birlikte etkili olan güneş ışınları gözlere önemli ölçüde zarar verebiliyor. Uzmanlar ise gözde kalıcı hasarlara neden olabilen ultraviyole ışınlara karşı yüzde 100 korumalı güneş gözlüğü kullanılmasını öneriyor.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzet Can, güneş ışınlarına karşı vatandaşların kaliteli pahalı gözlükler yerine ultraviyole ışınlara karşı korumalı etkisi olan ucuz gözlüklerde kullanabileceklerini söyledi. Prof. Dr. Can, "Güneş ışınları dediğimiz zaman çok geniş bir elektromanyetik tayfa anlıyoruz. Esasında biz akşama kadar bir bombardıman altındayız. Ve bu bombardımanın çok küçük bir kısmını görüyoruz. Bu gama ışınlarından en kısa dalga boylu, işte radyo dalgalarına kadar uzun dalga boylu çok geniş bir denizin içindeyiz. Bunun içinde bir adayı 400 ile 760 nanometre arasındaki bölümü görüyoruz. Gördüğümüz ışık bu, ama görmediğimiz ışıklar çok zararlı olabiliyor. Özellikle hemen gördüğümüz miktarın daha kısa dalga boylu olan bölümü ultraviyole göze çok büyük zarar veriyor." dedi.

Ultraviyole ışınlarının gözde katarak ve çeşitli hastalıklara sebep olduğunu ve bu yüzden gözün güneş gözlüğü ile korunması gerektiğini ifade eden Can, "Ultraviyole ışınları gözümüzde pterjium, pinguekula dediğimiz nazarımızda bir takım dejenerasyonlara yol açıyor. Kapağımızda tümörlere, katarakta yola açabiliyor. Halk arasında çok bilinen sarı nokta hastalığına yol açabiliyor. Tüm bunlar karşında bir takım önlemlerle gözümüzü korumamız lazım. Alınan önlemlerden biri belki de teki güneş gözlüğüdür. Güneş gözlüklerinin bir filtre değeri var. Bunları baktığınız zaman gözlükçülerde gayet güzel test edilebilir. Bunların yüzde 100 koruyanları var. 99 koruyanları var. Olabildiğince yüksek değerde olması lazım." diye konuştu.

Prof. Dr. İzzet Can, "Güneş gözlüğümüzün kendi rengi önemli, ne kadar yüksek dalga boyunda bir renk ise o kadar fazla koruyor. Örneğin; kırmızı, turuncu, kahverengi, koyu füme, siyah bunlar gayet koruyucu ama buna karşılık mavi ya da gri kısa dalga boylu renkler çok koruyor. Esasında bu renklerde güneş gözlüğü olmaması gerekir. Marka son derece az önemli bir konu. İnsanlar daha çok statü icabı markalara yöneliyorlar. Ultraviyole koruyuculu olması önemli fiyat çok, çok sonra gelen ya da marka çok sonra gelen bir parametre bu konuda." şeklinde konuştu.

Optikçiler ise yazın gelmesiyle satışların arttığını belirtiyor. İlde yıllardır gözlük üzerine faaliyetini sürdüren İbrahim Koçak, "Yaz gelmesiyle satışlarımız arttı. Vatandaşlarımıza önerimiz güvenilir yerden gözlüklerini temin etmesi. Tabiî ki kötülemek istemem ama dışarıda satılan zararlıdır. Buradakiler hangi bir gözlükçü arkadaşlarımız olursa olsun garantili ve sağlık bakımından uygundur. Güneş gözlükleri alırken kaliteye, camların ultraviyole ışınlarını süzmesini sağlayan gözlüklerden olmasına dikkat edilmelidir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber