Ergene için adım adım Ankara yürüyüşü

Ergene Nehri'nin kirliliğine karşı Babaeski, Lüleburgaz ve civar ilçelerden gelen bir gurup gönüllü tarafından oluşturulan Trakya Halk Komitesi, Uzunköprü'den Ankara'ya adım adım, köy köy Ergene yürüyüşü adı altında tepkilerini yetkililere duyurmak amacıyla yürüyüş yaptı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Haziran 2012 18:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzunköprü'den yola çıkıp bir ay içerisinde İstanbul'da olmayı planlayan Ergene gönüllüleri, yol boyunca topladıkları imzaları TBMM'ye taşıyacak.

Gösterinin başlangıcında Ergene Nehri üzerinde bulunan taş köprünün başında toplanıp bir açıklama yapan grup, Uzunköprü halkı ve Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen tarafından da desteklendi. Gösterinin Köprübaşı'nda bulunan kısmında TRT muhabiri ile bir röportaj yapan Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, Ergene Nehri kirliliğinin kanayan bir yara olmaktan çok ileri gittiğini vurgulayarak; "Biz, Uzunköprülüler olarak Ergene Nehri kirliliği adına elimizden gelen gayreti sarfetmekteyiz. Bu sorun artık Uzunköprü'nün sorunu olmaktan çıkmış ve bölgenin hatta Trakya'nın temel sorunu haline gelmiştir. Bu sorunun çözümüne katkıda bulunmak amacıyla burada toplanan Trakya Halk Komitesi gönüllülerine Uzunköprülüler adına teşekkür etmek istiyorum. Kendilerini destekliyorum" dedi.

Trakya Halk Komitesi Gönüllüleri Bülent Uluada, Murat Ulusoy, Muhsin Engür ve Muhammet Akyıldız da Ergene Nehri üzerinde yaşanan çevre felaketi ve Trakya köylüsünü hiçe sayan uygulamalara dikkat çekmek amacıyla başlattıkları Ergene için Adım Adım Ankara eyleminin sorunun çözümü adına olumlu sonuçlanmasını beklediklerini vurguladı.

Uzunköprü'den Çorlu'ya kadar devam edecek olan Çorlu Sağlık Mahallesi'nde yaya olarak eylemin son bulacağını oradan eyleme araçlarla devam edileceğini belirten komite gönüllülerinden Bülent Uluada;

Çorlu'ya kadar olan kısımda hedefledikleri 40 köy üzerinde eylemlerini gerçekleştireceklerini ve burada köylüler ve vatandaşlardan toplayacakları imzalarla Trakya'nın sesini Ankara'ya duyuracaklarını belirtti.

Taşköprü üzerinden Cumhuriyet Meydanına kadar 'Ergene Trakya'dır! Emperyalizmin Çöplüğü Olmayacaktır" sloganları ile yürüyen grup, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp pankart açtı. Ardından burada birde basın bildirisi okuyan Trakya Halk Komitesi Gönülleri,

son on yılda Trakya'da ekilebilir arazilerin yüzde 22'sinin sanayileştirildiğini bildirdi.

Açıklamada şöyle denildi: "Bu sanayi işletmeleri yeraltı sularını denetimsiz

bir şekilde kullanıyor. Bölgede çok değil 20 yıl önce 15-25 metre derinlikten çıkarılan suya artık 80-100 metre derinlikte ancak ulaşılabilmekte, yeraltı suları giderek tükenmektedir. Bölgedeki sanayinin yüzde 88'i kaçaktır. Bu kaçak işletmelerin hemen hemen hepsi atık sularını Ergene Nehri'ne akıtarak nehri kirletmektedir. Kimindir bu sanayi kuruluşları? Emperyalist tekellerin ve bunlar gibi yerli işbirlikçi tekellerindir. Bu işletmeler ülkemize ve halkımıza karşı hiçbir sorumluluk taşımayan, kardan başka bir şeyi gözü görmeyen para babalarının işletmeleridir. Trakya'nın can damarı olan Ergene Nehri'ni işte bu tekellerin fabrikaları kirletiyor. İşte bu nedenle yarın Somali gibi olmamak için hiçbir neden yoktur. Emperyalist tekellerin girdiği her yer Somali gibi olmaktadır. Bunu önlemek için birlik olmamız gerekiyor. İllerde, ilçelerde, köylerde bu sorunun çözümü ile ilgili komisyonlar ve komiteler oluşturulup mücadele ederek hem şimdiye kadar yapılan sömürünün durdurulmasını, hem de gelecek için planlanan bu talanı durdurabiliriz. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğinin çalınmasına izin vermeyelim"

Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında söz alan Uzunköprü Belediye Başkanı Av. Enis İşbilen, şunları söyledi: "Sayın komite gönüllülerinin

ne kadar insani bir amaç uğruna yola çıktıklarının bir örneğini de az önce yürüyüş esnasında gördük. Sizlerde gördürüz ki ambulansa yol vermek adına köprümüzün bir kenarına çekildiler ve eylemlerine ara verdiler. Bu eylemin Uzunköprü ve Trakya adına hayırlı olmasını diliyorum. Yolunuz açık olsun"

Trakya Halk Komitesi gönüllüleri adına bilgi veren Murat Uluada öncelikle tüm gün boyunca burada Cumhuriyet Meydanında imza toplayacaklarını ve ardından Adım Adım Ankara yürüyüşüne başlayacaklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber