Matematik şampiyonu Türk kanguru

Galatasaray Liseli Özgür Can Eren, ?Matematiğin Kangurusu? yarışmasında 6 milyon öğrenciyi geride bırakarak ?Dünya Matematik Şampiyonu? oldu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Haziran 2012 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yine Galatasaray Liseli Gizem Taş da 9'uncu sırada yer aldı.

AVUSTRALYA Ulusal Matematik Yarışmasını model olarak alıp, 1991 yılında Fransa'da oluşturulan bir oyun-yarışma olan ?Matematiğin Kangurusu?na bu yıl 6 milyon öğrenci katıldı. Galatasaray Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Özgür Can Eren (17) tüm soruları yaparak birinci oldu. Yarışmada okul arkadaşı Gizem Taş da 9'uncu oldu. Eren, ödül olarak 10 gün Polonya'da akranlarıya bir kamp yapacak.

En eğlendiğim ders matematik

Aldığı dereceyle gururunun okşandığını anlatan Özgür Can Eren matematiğine hep çok güvendiğini söylüyor: ?En çok eğlendiğim ders matematikti. Hiçbir zaman soru kaçırmak istemedim. Okulda 100 üzerinden matematiğim 97. Hocalarım bu yarışmaya katılmamı istedi. Mart'ta ilk yarışmaya katıldım. Türkiye birincisi, dünya dördüncüsü oldum. Son olarak da geçtiğimiz hafta Paris'te bulunan Lycee Lui Le Grand'da yarışmaya girdim. 40 dakika sürdü. 10 soru soruldu. 3'ü kolay, orta ve en zor sorular vardı. Yarışma yazılı yapıldı. 45'te 45 yaptım. Bu pek rastlanmayan bir şeymiş. En yakın arkadaşlarım benden daha fazla sevindi. Bu sınavda başarılı olmam gururumu okşadı; ülkemi uluslararası arenada temsil etmek mutluluk kazandırdı.?

Geçen yıl ikinciydi

1991 yılından beri düzenlenen ve dünya genelinde, her dilde ve her yaştaki öğrenciler arasında aynı gün ve saatte yapılan Kanguru Uluslararası Matematik Yarışması'nda en iyi dereceyi alan 10 öğrenciyi Paris'te yapılan final sınavında geride bırakan Eren, geçen yıl bu yarışmada ikinci olmuştu.

Oyun gibi

HER yıl Mart ayında, aynı günde, 40 ülkede 8 - 18 yaş arasındaki yaklaşık 6 milyon Frankofon eğitimi alan liseli aynı sorulardan oluşan çoktan seçmeli bir oyun-yarışmanın sorularını yanıtlıyor. Artan zorluk derecesine sahip Kanguru oyun-yarışmasının finalleri haziranda yapılıyor.

Şakacı bir oğlumuz var

Yrd. Doç. Dr. Kasım Eren (Baba, öğretim üyesi): Oğlumun her zaman dile karşı büyük ilgisi vardır. Devlet okulunda okudu, 6'ncı sınıfta özel okula geçti. Galatasaray'ı da ilk 300 içinde kazandı. Dersini sınıfta çok dikkatli dinleyen bir öğrenci, evde pek ders çalıştığını söylemez. Dersleri biriktirmez, düzenli çalışır.

Makbule Eren (Anne, tıp doktoru): Ailesine çok duygusal. Kardeşine düşkün. Yarışı yok, kendisinden daha iyi olsun diyen bir tabiatı var. Sorumluluğunu bilen biri. Bazen bir ay çalışmaz, sınav dönemi onu halleder. Özgür'e ben bugüne kadar ?ders çalış? dediğimizi hatırlamıyorum. Bu yıl bir odanın duvarını kaplayacak puzzle istiyor. Ailece yarışma izlemekten hoşlanır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber