AVM'ler afete hazır değil

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 16 Haziran 2012 23:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alışveriş merkezleri tehlike saçıyor. Yapılan araştırmaya göre AVM'lerin bina planları yangın, sel, deprem gibi afetlere hazır değil.

Ne dükkanlardaki standlar, raflar sabitlenmiş ne de personel herhangi bir ilk yardım bilgisine sahip.

İstanbul ve büyükşehirler başta olmak üzere hızla yaygınlaşan AVM'ler tehlike saçıyor. Yapılan araştırmaya göre, yüzlerce insanın aynı anda bulunduğu alışveriş merkezleri doğal afetlere karşı hazırlıklı değil. Dükkanlardaki standlar, raflar deprem anı için sabitlenmemiş, acil çıkış kapıları da yeterli değil. Yangın tüplerinin de sayısı az. İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Genel Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan ve ekibinin yaptığı araştırma AVM'lerdeki tehlikeyi gözler önüne serdi.

TEKNİK DONANIM YETERLİ DEĞİL

Hazırlanan rapor özellikle İstanbul'da bulunan AVM'lerin gerçekleşecek doğal bir felakete karşın yeterince hazırlık ve teknik donanıma sahip olmadığını ortaya koydu. Örneğin yangın, deprem, sel gibi doğal felaketler için AVM'ler hazırlıklı değil. Binaların teknik özelliklerinin yetersizliğinin yanı sıra ayrıca vatandaşlara çıkış yolunu gösterecek veya tıbbi müdahale yapacak bir ekip yok.

EKİPMAN EKSİKLİĞİ

Kaptan ve ekibi hazırladıkları raporda acil çıkış kapılarının da tahliye sırasında sorun oluşturacağını belirtti. Pek çok AVM'de döner kapı bulunmuyor. Ayrıca yangın söndürme tüplerinin önünde çoğu zaman dükkanın bir dekoru ya da duyuru panoları olabiliyor. Bu durum da ekipmana ulaşmayı engelliyor. AFAM Genel Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan bu konuda acil önlem alınması gerektiğini aksi takdirde çok üzücü sonuçlar doğurabileceğini söyledi

Akvaryum patlayabilir kapılar açılmayabilir

* Dolap, kitaplık ve rafların sabitleyen AVM sayısı sadece 3. Herhangi tedbir almayan AVM sayısı ise 48.

* Binaların planları doğal felaketlere göre tasarlanmamış.

* Akvaryum gibi patyabilen dekorların vatandaşların oturduğu yerlerden uzak olduğu AVM sayısı 14. 37'sinde ise tedbir alınmamış.

* 11 AVM'de acil çıkış kapısı olarak raylı veya döner kapılar kullanılırken 40'ında kullanılmamış.

* Yukarı doğru açılan kapılarda düşmeyi önleyecek güvenlik sistemi ise sadece 1 AVM'de var. 50'sinde böyle bir sistem yok.

* 11 AVM'de yangın söndürme ekipmanlarının önünde engel yok. 40 AVM'de ise yangın söndürme ekipmanlarının önü dolu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber